Оксана Бучко

Поглиблене вивчення англійської тернопільським школам заборонить євростандарт?

872ede1c1b32b96ba8500685aaa6a3f8_XL

Спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням певних предметів з 1 класу не передбачає Новий закон про освіту. Тож доля тернопільських шкіл № 3,5 та 29 – у стані очікування можливої зміни статусу.

Верховна Рада прийняла закон «Про освіту» ще у вересні. У статті 21 спеціалізовану освіту визначають як освіту мистецького, спортивного, військового чи наукового спрямування. Її забезпечуватимуть у спеціалізованих мистецьких школах (школах-інтернатах), школах-інтернатах (ліцеях-інтернатах) спортивного профілю, військовий ліцеях, наукових ліцеях. Хоча остаточний варіант щодо функціонування спеціалізованих закладів повинні затвердити у квітні, пояснює начальник відділу освіти і науки міськради Ольга Похиляк.

- Згідно європейських стандартів додаткові години іноземної мови повинні проводити за рахунок батьків, а не держави, - зазначила Ольга Похиляк. – Це передбачає закон. Якщо не буде субвенції на фінансування шкіл із поглибленим вивченням англійської мови, нам доведеться іншим чином вирішувати їхнє подальше функціонування. Поки ми маємо очікувальний період.

Батьки учнів таких шкіл у Тернополі уже говорять про погіршення якості навчання у випадку скорочення годин англійської мови.

- Моя дочка відвідує 29-ту школу, - розповідає Наталія Філюк. – І один з головних плюсів – це поглиблене вивчення англійської мови. У школі працюють досвідчені викладачі іноземних мов. Якщо їх позбавлять можливості викладати повноцінно, доведеться шукати приватні структури для додаткового вивчення англійської мови. А тоді вже можна і повністю перейти на приватну форму навчання.

До слова, серед форм здобуття освіти у новому законі визначають і сімейну освіту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео