Тамара Коблик

22 березня в історії Тернопільщини

22

Цього дня народилися:

актор, фотохудожник Тарас Іванків (1959, м. Копичинці Гусятинського району);

Зображення

священик, релігійний діяч Юліан-Якоб Катрій (Яків; 1912, с. Переволока, нині Бучацького району – 09. 07. 2000, м. Ґлен-Кові, США);

педагог, бард Наталія Левчик (1976, м. Тернопіль);

вчений в галузі фізики Ігор Стефанський (1938, с. Залісці, нині Кременецького району);

Цей день в історії Тернопілля:

22 березня 1940 року – більшовики заарештували подружжя борців за волю України: члена Крайового Проводу ОУН, організатораруху спротиву в'язнів «ОУН-Північ», уродженця Підволочищини Михайла Сороки і керівника Українського Червоного Хреста, діяча ОУН Катерини Зарицької. Більше в житті вони не зустрінуться.

22 березня 1942 року – відбулася перша «акція» із зачистки гетто у Тернополі. Тоді нацисти забрали знищили 700 осіб - жінок, дітей і літніх євреїв.

22 березня 1944 року - бій УПА-Захід з радянськими партизанами біля села Гарбузів тодішнього Заложцівського району Тернопільської області. Закатовані до смерті воїни УПА Теодор Керч та Петро Мельник. Їм викололи очі, на плечах і грудях вирізали тризуб і хрести, розтрощили голову.

22 березня 1944 року - в районі м.Теребовля танковий підрозділ Червоної армії знищив три танки, п'ять мінометів, до п'ятдесяти автомашин і понад взвод нацистів.

22 березня 1944 року - в с.Дичків вступили частини 15 стрілецького корпусу Радянської Армії. Знову розпочалися репресії.

22 – 23 березня 1945 року - на хуторі Пеньки біля с.Глибочок відбувся бій між 10 вояками з боївки Служби Безпеки УПА і загоном енкадебистів. Живими залишилися 3 упівці.

22 березня 1946 року - в урочищі Рембово біля с.Лісники на Бережанщині загинули повстанці І. Логуш, І. Прийдун, С. Стухлий, Г. Яцишин.

22 березня 1965 року – у Канаді помер український церковний та громадський діяч, уродженець Борщівщини Микита Бурковський. Заснував у Монреалі парафії Української католицької церкви - святого Архістратига Михаїла, Святого Духа; відкрив товариства «Самопоміч» і «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Очолював читальню «Просвіти».

22 березня 1965 року - сформовані курси цивільної оборони Тернопільської області.

Сьогодні, 22 березня, відзначають Всесвітній день водних ресурсів. Цей міжнародний захід входить в стратегічний план дій ООН, спрямованих на охорону і розвиток навколишнього середовища. Свято відзначається на світовому рівні з 1993 року.

Основна ідея свята — закликати країни всього світу розробити заходи для вирішення глобальної проблеми нестачі питної води на планеті, сприяти збереженню водних ресурсів на внутрішньо національному рівні, об'єднати громадськість, владу і бізнес навколо проблем, пов'язаних з необхідністю захисту водойм.

Святкування Всесвітнього дня водних ресурсів не обходиться без тематичних акцій, які традиційно збирають тисячі людей по всьому світу. Цей день став нагадуванням всім нам про те, якої шкоди щодня наноситься планеті людиною.

День водних ресурсів входить в число офіційних заходів, щорічно організовуваних ООН. Це символічне свято відзначають в країнах, які є асоційованими членами організації.

День Балтійського моря світова громадськість відзначає 22 березня. Рішення про це було прийнято учасниками Гельсінкської Конвенції в 1986 році.

Вчені припускають, що Балтійське море виникло близько 15 000 років тому внаслідок відступі Валдайського льодовика, товщина якого сягала кілометра. Під час свого руху льодовик порушив тверді породи, і в результаті утворилося льодовикове озеро, яке пізніше стало Балтійським морем.

Поява цього свята можна назвати знаком поваги людини до цього красивого природного явища. Крім усього, Балтійське море є сполучною транспортною ланкою, що з'єднує Європу та Азію.

День Балтійського моря — це день його захисту від негативного впливу навколишнього середовища. Вважається, що найбільша глибина цього моря становить 470 метрів. Балтійське море омиває Московію, Естонію, Польщу, Латвію, Литву, Німеччину, Фінляндію, Данію та Швецію. Всі ці країни під час святкування об'єднуються ідеєю очищення моря, яке в останні роки виявилося буквально заваленим сміттям.

Міжнародне професійне свято працівників численних таксомоторних парків і приватних таксі, всіх славних водіїв таксистів, щорічно відзначається 22-го березня.

Саме в цей день, в далекому 1907-му році на вулиці столиці Великобританії Лондона, вийшли на обслуговування по індивідуальному перевезенню пасажирів перші автомобілі, обладнані спеціальними лічильниками, відомими нам зараз як таксометри.

Водії спочатку охрестили ці корисні пристрої «таксіметрами», від французького слова «такс», що означало «плата», і грецького слова «метрон» - «вимір». Прилад був зручний, дозволяв підраховувати справедливу винагороду за надані послуги і відразу був позитивно оцінений більшістю перевізників. Новинка не залишилася без уваги і у пасажирів. Спостерігаючи ставлення водіїв до цієї новації, вони моментально придумали їм відповідну назву. Так з’явилося визначення - таксист.

Іменини сьогодні святкують Микола, Леонтій, Ілля, Тарас, Валерій.

Вибір читачів за тиждень

Відео