Орест Сарматський

Вирощувати нутрій удвічі вигідніше, ніж свиней  (Агро-новини)

лют2402

Фермер із Київщини Роман Ковальчук переконаний, що займатися вирощуванням нутрій в два рази вигідніше, ніж утримувати свиней: за однаковий період 10 самок нутрії з’їдять близько 300 кг зерна, порося — близько 1 т, ідеться на сторінці Департаменту АПР у Київській області у Facebook. 

«Вартість однієї дорослої нутрії в середньому 450 грн. Наприклад, 10 самок — це в середньому 4,5 тис. грн. А це — вартість однієї свині вагою 100 кг», — порівнює Роман Ковальчук.

Розведенням нутрій почали займатися в приватному підприємстві «КарТар» у селі Матвіїха. Люди не знають, що м’ясо нутрії дуже смачне. Раніше, коли у звірорадгоспах нутрій вирощували заради шкурок, тушки згодовували собакам. Це не просто делікатесне м’ясо, воно також допомагає при лікуванні бронхіальної астми і туберкульозу.

2201
2201

«Вирощування нутрій — прибутковий бізнес. Головне — мати бажання. Цей бізнес, при правильному веденні, окупиться приблизно через шість місяців. У процесі потомство буде постійно збільшуватися, а це означає, що треба буде активно реалізовувати свіже м`ясо і хутро. Сьогодні на фермі перебувають 500 нутрій, і поки це той максимум, який можуть вмістити наявні приміщення», — розповідає директор нутрієвої ферми Роман Ковальчук.

Але тут працюють на перспективу. Уже готують додаткове приміщення для розширення ферми. За нутріями цілодобово доглядають спеціалісти, які й проживають на цій території.

Роман Ковальчук також зазначає, що особливу увагу при розведенні нутрій потрібно звертати на порядок і чистоту, оскільки ці хутрові звірі за своєю прироою досить охайні, а тому погано переносять на своїй території наявність сміття. Тварин ні в якому разі не рекомендується перегодовувати. Жирні нутрії дуже погано спаровуються, крім того, вони можуть давати погані приплоди або просто хворіти.

«Шкури нутрії раніше нічого не коштували, але на сьогодні у Європі йде активна боротьба з вирощуванням у закритих приміщеннях тварин. Тож європейський споживач переключився на Росію, Білорусію, Україну. Тому нутрієва шкура сьогодні цінується. Якщо донедавна вона коштувала 25 грн/шт., то сьогодні її ціна 70-80 грн», — ідеться в повідомленні.

Якщо брати економічну складову, то за півтора року від однієї самки нутрії можна отримати 2,5 тис. грн чистого прибутку.

«Коли помножити цю суму на 10, 20 чи 30 самок, то ми маємо певні цифри. Також вигідність утримання нутрії полягає ще й у високоякісному дієтичному м’ясі. М’ясо нутрії входить у десятку кращих за споживанням. Його засвоюваність в організмі 90 %», — каже Роман Ковальчук.

У ПП «КарТар» практикують сімейний спосіб вирощування. Тому у вольєрі знаходяться самка, самець та молодняк. Вирощують як племінні тварини, так і на м’ясо.

Українські садівники вирощуватимуть фісташки

Вітчизняні садівники готуються до весняної посадки їстівної фісташки (лат. Pistacia vera). Вони переконані, що це дерево має бути широко розповсюджене в Україні, Молдові, Казахстані та інших місцях, де воно може рости.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав фахівець із закладки лісосадів Валерій Го.

«Високогірна фісташка точно витримує температуру до -30 градусів, любить світло, не любить сильного зволоження. До грунту невибаглива, може рости і на каменях. Садити її треба на відстані 8-10 м, обов'язково групами по кілька дерев», — ідеться в повідомленні.

2202
2202

За словами спеціаліста, плодоносити фісташки починають на 7-8 рік. Одне дерево може давати близько 25 кг очищених горіхів, що при нинішній ціні реалізації в 400-900 грн/кг може приносити хороший прибуток садівникам.

Фісташки вважають одними з найкращих горіхів, бо 80-90 % фісташок  (смажені і солоні) споживають як закуску чи снек. Несмажені, лущені фісташки мають солодкий смак і широко використовуються в кулінарії.

Раніше директор Академії горіхівництва, співзасновник Української горіхової асоціації Олена Івченко повідомляла, що через зміну місць зростання горіхів, пов'язану з глобальним потеплінням клімату, зовсім скоро виробники горіхів зможуть вирощувати в Україні мигдаль, пекан і фісташки.

«Статистика торгівлі сухофруктами і горіхами між країнами залишається відносно стабільною з року в рік. Збільшується виробництво і ціни на продукцію, але потоки залишаються без змін. Але найближчим часом ми можемо стати свідками змін місць зростання горіхів через глобальне потепління. І вже через кілька років ми зможемо вирощувати мигдаль, пекан і фісташки», — зазначила Олена Івченко..

В Уряді готуються запровадити антидемпінгові мита на міндобрива

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, уряд готується до запровадження антидемпінгових мит на мінеральні добрива. Про це повідомляє kmu.gov.ua.

2203
2203

За його словами, ситуація на ринку мінеральних добрив, що склалася в Україні, вимагає рішучих кроків, направлених на відновлення власного виробництва, запобігання дефіциту, повного забезпечення аграріїв необхідною продукцією за прийнятними цінами і введення антидемпінгових мит проти недоброчесних виробників.

«Я поставив чітке завдання — забезпечити відновлення роботи українських підприємств хімічної промисловості, а їх у нас багато. Важливо також забезпечити аграріїв мінеральними добривами і не допустити штучний дефіцит. Ми маємо захищати власний ринок. А якщо є демпінгові історії, маємо встановлювати антидемпінгові мита», — сказав Володимир Гройсман.

Він додав, що в цьому ринковому сегменті представлені інтереси різних сторін, і кожна відстоює свої позиції. Але у підсумку, «інтерес має бути тільки українським».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео