Порушення правил дорожнього руху грозить водіям Тернопільщини суттєвими штрафами

1

Обмеження швидкості, впровадження відеофіксації, зміни до порядку видачі посвідчення водія, посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані та збільшення розміру штрафів - такі нововведення вступили в дію 1 січня 2018 року, пише Досьє 102

Одна з новацій - обмеження швидкості руху у населених пунктах до 50 км/год. За такими правилами їздять уже в Європі та Сполучених Штатах, оскільки вони рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

- Я вважаю, що це потрібно, бо коли швидкість руху 50 кілометрів за годині і в цей момент щось трапляється - ДТП чи наїзд на пішохода, то при такій швидкості потерпілий має всі шанси вижити, - переконаний викладач автошколи Андрій Дудка. - Така швидкість дозволяє водієві оцінити ситуацію і безпечно проїхати населений пункт. 

За безпідставну парковку з позначеним знаком «інвалід» також доведеться заплатити штраф від шістдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це - від 1020 до 1700 гривень. Якщо інші штрафи за порушення правил дорожнього руху мають право виписувати лише працівники поліції, то цей – і представники громадських організацій інвалідів.

- Збільшення штрафів трішки організовують та дисциплінують водіїв і якщо є не лише розмітка, але ще й знак, то водії вже в тих місцях не зупиняються. В більшості дотримуються правил стоянки та правил дорожнього руху. 

Старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції Тернопільської області Тарас Горбоніс каже, що в перші дні після нововведень не всі водії реагували на ці зміни. Проте винесення постанов щодо порушень правил дорожнього руху та штрафи стимулювали кермувальників менше порушувати правила. Нагадують працівники поліції і про те, що на всіх кругових перехрестях, де організовано круговий рух, перевага надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу. Іншими словами, «хто на «кільці» – той і головний».

- Такий досвід ми переймаємо в європейських країн, оскільки там всі перехрестя обладнані круговим рухом чи світлофорними об'єктами. Слід зазначити, що встановили ділянку з круговим рухом на Т-подібному перехресті автомобільних доріг Е-41 (обхід міста Тернополя), М-19 (Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече) та вулиці 15 Квітня у Тернополі.

5
5

Стосуються нововведення і водійських посвідчень. Відтепер перший документ видаватиметься на два роки. Якщо за цей час водій не вчинив трьох або більше адмінправопорушень у сфері безпеки руху, то наступне посвідчення отримає на 30 років.

Суттєво може схуднути гаманець і за порушення інших правил дорожнього руху.  За втечу з місця ДТП – 3400 гривень; за управління транспортом без права керування – 10 200, а за повторне порушення штраф зростає до 40 800 гривень; 20 400 доведеться заплатити за управління транспортом особами, позбавленими права керування.

Кардинально посилиться відповідальність за кермування напідпитку.

Вибір читачів за тиждень

Відео