Тернопіль на прикрасах. Майстриня відтворює на ґерданах родзинки міста (фото)

23722459_312485269237449_7550275820764722046_n (Copy)

«У моєму доробку вже були ґердани із зображенням Біг Бену та Ейфелевої вежі, тож подумала, а чому б не зобразити на прикрасах те, що є родзинкою нашого міста? Спочатку створила ґердан із Острівцем закоханих, а потім — із пам’ятником Соломії Крушельницькій — оперній співачці, котра своїм голосом підкорила увесь світ», — розповідає майстриня народної творчості художнього бісероплетіння Неля Чухрай (Ninel-Ka) з Тернополя.

— Пригадую, коли ми говорили десь з рік тому, у вас уже були прикраси з куточками міст. Тож розкажіть, чим вас зацікавила ідея таких зображень на ґерданах

— Я люблю оригінальні прикраси. В моєму оточенні є люди, яким також до вподоби ґердани-картини. Тому я обдумувала ідею створення авторських робіт із зображенням пам’яток нашого міста. Проте за клопотами тривалий час не могла втілила ідею в життя. Згодом, коли готувалась до своєї першої виставки,  вирішила таки спробувати. Першим виробом із зображенням частинки Тернополя став гердан із Острівцем кохання. Фото для нього  робив мій чоловік, тому за якийсь час ухвалила рішення, що цей ґердан залишу собі.

1_o (Copy)
1_o (Copy)

Згодом з’явилась прикраса із зображенням пам’ятника Соломії Крушельницькій.

2_o (Copy)
2_o (Copy)

Секретар обласного методичного центру народної творчості Іван Іванович Кузишин, який був на моїй виставці, поглянувши на ці роботи, подав ідею створити тернопільську серію. Так на світ з’явились ґердани з катедрою, замком та Парафіяльним костелом, на місці якого зараз стоїть ЦУМ. Нині у цій серії п’ять герданів. Кожен із них унікальний, навіть, якщо треба буде повторити якийсь із них, то точної копії не буде.

— У чому особливість розробки таких візерунків та їх втілення?

— Ґердани з такими візерунками я створюю насамперед для того, аби підкреслити особливий смак їхньої власниці. Адже ґердани-картини носитиме не кожна жінка. Комусь до вподоби симетричні малюнки: геометричні візерунки, зображення квітів, листя… чогось такого, що вже звичне нашим очам, чогось такого, з чим ми вже знайомі. А хтось навпаки любить кидати виклики суспільству, виділяє себе за допомогою одягу та аксесуарів, бореться із шаблонами та стереотипами.

Мені є що запропонувати одним та іншим. Адже у моїй колекції прикрас є не лише ґердани-картини, а й прикраси з трояндами, калиною, різноманітні візерунки з ромбами та хвилястими лініями.

Втілити у життя ґердан-картину набагато важче, ніж звичайний ґердан. Оскільки на картину йде більше часу, а інколи й набагато більше відтінків різноманітних кольорів. Тому, якщо прикрасу з симетричним візерунком троянди, наприклад, я створюю до 4-5 днів, то на ґердан-картина може потребувати вдвічі більше часу. Проте був в моєму доробку один ґердан-картина, який я створила за два дні (!). Саме тому, що дуже його хотіла створити. Щоправда, потім почувалась фізично не дуже добре: боліли очі й спина. Але результат перевершив усі очікування. Якось я побачила схему в Інтернеті, на якій був зображений метелик у квітах, а позаду виднілись гори. Не можу передати ті відчуття, які переповнювали мене! Кілька місяців тому я зійшла на Говерлу — це була визначна подія для мене.   Коли я побачила цю схему, то було щось неймовірне. Таке відчуття, ніби мене знову кличуть гори. Та пристрасть, що оволоділа мною, не покидала, поки прикраса не була завершена. Тому буває і таке.

6 (Copy)
6 (Copy)

Хоча з іншого боку, є такі прикраси з геометричними візерунками, які створюєш по-особливому. Одна справа, коли  плетеш дві смужки, потім їх з’єднуєш і робиш китиці. А інша, коли треба плести смужки, які перериваються бісерними низками, а потім знову з’єднуються. Я створила такий ґердан із зображенням осіннього листя. Робила його спеціально на день народження мамі, яка народилась у жовтні. На таку прикрасу пішло більше часу.

5_o (Copy)
5_o (Copy)

— До речі, як обираєте кольори, відтінки, які пасують тому чи іншому місцю?

— Якщо говорити про ґердан з Острівцем кохання, то там все просто. Фото було зроблене взимку, на прикрасі бачимо зображення дерев у снігу та сніг на містку, тому для неба я обрала бісер світло-сірого кольору. Відповідно і весь ґердан такого ж відтінку. Що стосується прикраси із зображення Парафіяльного костелу, то там теж схема розроблялась за фото. Сам костел «вишитий» у гранатовому кольорі, а от фон я зробила  кремово-перламутровим.

3 (Copy)
3 (Copy)

 

Обрала саме такий, бо білий був би занадто простим. А ось кремовий та ще й з блиском — саме те, що треба. Згодом подруги підтвердили, що мій вибір був правильним. Інші авторські ґердани створювала за фото, які знайшла в Інтернеті. У прикрасі з тернопільським замком використала блакитний бісер. У прикрасі з катедрою теж мав би бути блакитний, проте повторюватись не хотіла, тому обрала бірюзово-м’ятний відтінок. Вийшло, як на мене, досить непогано. І, можливо, навіть краще, ніж було б із блакитним.

4 (Copy)
4 (Copy)

— Хто обирає такі архітектурні ґердани? Чи були замовниці з інших міст, приміром

— Прикраси із зображенням картин обирають сміливі, впевнені в собі жінки, які бажають доповнити свій образ унікальною прикрасою. Так, в основному замовниці таких ґерданів – це замовниці з інших міст та країн. Приміром, власниця прикраси із зображенням Ейфелевої вежі проживає в Іспанії, власниця Біг Бену, вгадайте, де? У Великобританії, в самісінькому центрі країни. Вона прислала мені фото ґердану на фоні Біг Бену. Відчуття просто неймовірні!

7_o (Copy)
7_o (Copy)

— Які інші принади Тернополя плануєте показати на ґерданах?

— Ще не намалювалась в уяві та картинка, яка може продовжити серію прикрас про Тернопіль. Тому поки що це творча пауза. Не можу з впевненістю сказати, що серія завершена, проте і не впевнена, що продовжуватиму. Час покаже.

29432375_610059466011419_2530051491634332445_n (Copy)
29432375_610059466011419_2530051491634332445_n (Copy)

Запитувала Анна Золотнюк

Фото надані Нелею Чухрай

Вибір читачів за тиждень

Відео