Оксана Бучко

Тернопільських медиків закликають покинути радянські методи

16-03-29-1

Про ще один радянський метод медицини, який не має очікуваного ефекту, попереджають тернополян. Це проведення масових флюорографічних обстежень у здорових людей з метою зупинити туберкульоз. Адже на ранніх стадіях таким чином хворобу неможливо виявити. Тож в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун закликає медиків поводитись за стандартами цивілізованих країн.

- У цивілізованих країнах це виглядає так: на огляді в сімейного лікаря (або терапевта чи педіатра) пацієнт заповнює анкету, де відповідає на запитання, що можуть визначити можливість захворювання, - пише Уляна Супрун у Facebook. - Якщо лікар бачить потребу - він пропонує пацієнту здати мокротиння на аналіз. Він покаже, чи є в організмі збудник хвороби вже за дві години й пацієнт зможе почати лікуватися. У комплексі зі змінами на первинній ланці та запровадженням доказових практик у лікуванні туберкульозу, ми зможемо краще контролювати туберкульоз, вчасно виявляти хворобу та успішніше її лікувати.

Також проблема полягає у тому, що обстеження часто оминає тих людей, які найбільше ризикують захворіти - пацієнтів з незабезпечених та вразливих груп населення.  Це є однією з причин, чому туберкульоз виявляють на пізній стадії, коли шансів на одужання дуже мало.

До слова, епідемічна ситуація щодо туберкульозу в Тернопільській області залишається напруженою. У 2017 році показник захворюваності всіма активними формами туберкульозу становив 37,1 випадків на 100 тис. населення, смертності – 4,2 випадків на 100 тис. населення. Загалом в Україні за рік від туберкульозу помирає 4000 пацієнтів. А це – 11 людей кожного дня.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео