Оксана Бучко

​Тернополянка відпочивала в Грузії всього за 100 доларів (фото)

DSC_9395 (Copy)

Бюджет мандрівки до Грузії на 4 дні склав для молодіжного мера Тернополя Лесі Голик 100 доларів. Враховувався переїзд Тбілісі-Степнцмінда-Гудаурі-Тбілісі, платне проживання протягом двох діб (плюс безкоштовне протягом 2-ох інших днів) та харчування у Степанцмінді, купівля продуктів на кілька прийомів їжі та сувеніри.

- Ми мали літак із Києва до Тблісі, далі рейсовим автобусом добирались до Степанцмінди - містечка в горах, за перевалом, - розповіла Леся. - Ціна автобуса - від 10 ларі за рейсовий до 20 - за приватний. На Bla-Bla-Car значно дорожчі позиції, які не відповідають дійсності - 50 ларі з людини. Ми бронювали житло через Booking, це був приємний Guest hоuse з дуже поміркованими цінами. За кілька десятків кілометрів - відомий гірсько-лижний курорт Гудаурі, де ціни на спорядження та підйомники дуже приємні - по 30 ларі за позицію на весь день катання. Добре розвинута інфраструктура - поміж підйомниками є майданчики з кафе та ресторанами, Wi-Fi, зони відпочинку. Траси - довгі і добре вкатані, що дає можливість і сноубордистам, і лижникам, новачкам і профі спокійно кататись і не заважати один одному. А краєвиди із найвищих точок - варті усіх грошей світу.

   

Бюджетною поїздку допомогли зробити друзі. І хоч, як каже Леся Голик, країна має відносно невелику площу, її природні багатства Грузія справді варта того, аби сюди їздити та повертатись. За відносно невеликі кошти на переліт (можна знайти квитки за 50 євро в два боки, купуючи їх за півроку чи за 100 євро в два боки - купуючи за місяць) можна побувати в горах, на морі, у пустелі, познайомитись з цікавою, майже азійською кухнею та пізнати нову культуру.

- Коли ти є частиною спільноти - то точно матимеш добрих знайомих по цілому світу і це дає можливість бачити міста та країни іншими, ніж їх показують пересічним туристам, - продовжує Леся. – Так мені відкрилась столиця цієї невеликої, гірської і дуже відмінної від європейських країн держави, затиснута в долині поміж гір. Це створює особливий клімат та чудові краєвиди з будь-якої точки міста. Перше, що впадає в очі бувалому мандрівнику - низькі будівлі та майже повна відсутність хмаросягів - адже зона сейсмічна, тож, будівлі всі максимум 9 поверхів. Старий і Новий Центр міста - поєдання чудернацької сучасної архітектури та вузьких вулиць зі старовинними обшарпаними та новими фасадами. Особливої уваги заслуговують церкви - їх тут багато і всі вони досить старі, щоби стати справді пам’яткою архітектури. Радянський час був лагіднішим до Тбілісі, ніж до інших міст. І хоч тут так само церкви були перероблені на склади, але, видно, судилось їм зберегтись і діяти донині.

DSC_9492 (Copy)
DSC_9492 (Copy)

DSC_9488 (Copy)
DSC_9488 (Copy)

DSC_9313 (Copy)
DSC_9313 (Copy)

DSC_9193 (Copy)
DSC_9193 (Copy)

DSC_9177 (Copy)
DSC_9177 (Copy)

Фото з архіву Лесі Голик

Вибір читачів за тиждень

Відео