Тамара Коблик

25 березня в історії Тернопільщини

25

Цього дня народилися:

Хоровий диригент, педагог, самодіяльний композитор, вокаліст Петро Голінатий (1939, с. Стара Ягільниця, нині Чортківського району);

військовик Пилип Конвал (1887, с. Кулаківці, нині Заліщицького району – 03. 06. 1959, м. Оттава, Канада);

науковець, громадський діяч, меценат Вірослав Лобур (1938, с. Гарбузів, нині Зборівського району – 21. 06. 2008, м. Клівленд, США);

download
download

підприємець, меценат, громадський діяч Зеновій Лобур (1949, с. Гарбузів, нині Зборівського району);

військовик Зеновій Мельник (1954, с. Вишнівчик Теребовлянського району – 12. 03. 1981, Афганістан, похований в родинному селі);

господарник, громадський діяч Ярослав Навольський (1958, с. Бедриківці Заліщицького району);

Результат пошуку зображень за запитом "Ярослав Навольський"

педагог, журналіст Надія Пшеничняк (1960, м. Монастириська - 2015);

релігійний діяч Михайло Романюк (1968, с. Хмелева Заліщицького району);

військовик Володимир Шумка (1948, с. Васильківці Гусятинського району).

Цей день в історії Тернопілля:

25 березня 1692 року - розпочалось будівництво фортеці Окопи — Гори Святої Трійці; нині це с. Окопи Борщівського району.

25 березня 1900 року - у Відні (Австрія) помер австрійський лікар, доктор медицини, професор, організатор медичної справи Йоганн Едвард Гофмокл. Уродженець м.Бережани (1840).

25 березня 1908 року – відбулися перші загальні збори Бучацької філії товариства «Просвіти». Керівником обраний вчитель гімназії Никифор Даниш. Почесним членом повітової філії «Просвіти» був академік Володимир Гнатюк.

25 березня 1942 року - німці розстріляли тисячу євреїв з Тернопільського гетто.

25 березня 1944 року - війська Першого Українського фронту штурмом оволоділи Бучачем, Борщевом, Скалою, Будановом.

25 березня 1944 року – німецькі війська покинули м.Заліщики.

25 березня 1986 року - здано в експлуатацію видавництво «Збруч». Тут друкуються десятки як тернопільських, так і газет інших областей України.

25 березня 1999 року – затверджено герб села Буданів Теребовлянського району: у синьому полі срібна кам'яна стіна з вежею, на якій виникає золотий лев із золотим мечем у лапах. Щит обрамований декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною. Фортечна стіна вказує на причину виникнення Буданова та його стратегічне значення як укріпленого містечка з оборонним замком. Золотий лев із мечем відображає героїзм мешканців у боротьбі з різними завойовниками. Автор проекту герба - Андрій Гречило.

25 березня 2015 року - у Кременці поховали військового журналіста, який загинув у зоні АТО Дмитра Лабуткіна.

25 березня 2016 року - у Тернополі з робочим візитом перебували Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі. За їхньої участі в місті відкрили Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина». Олександр Квіташвілі також відвідав Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського і Тернопільську університетську лікарню.

Сьогодні – День Служби безпеки України.

25 березня 1992 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Службу безпеки України». З 2001 року згідно з Указом Президента України в цей день відзначається День СБУ.

День Волі відзначається в Білорусі щорічно 25 березня. Це свято присвячене прийняттю 3-ї статутної грамоти Ради БНР, якою проголошувалася незалежність Білоруської Народної Республіки (25 березня 1918 року).

Два рази на рік стрілки годинників переводяться на годину в більш ніж 100 країнах світу. В останню неділю березня – на годину вперед, а в останню неділю жовтня – на годину назад. Це необхідно для того, щоб наблизити адміністративний час до сонячного. 20 вересня 2011 за постанову про зміну порядку обліку часу в Україні проголосували 266 народних депутатів, таким чином Верховна рада України постановила встановити з 27 березня 2011 року на території Україні час другого часового поясу з додаванням однієї години, скасувавши цим перехід на зимовий час в жовтні 2011 року, відповідно і наступний за цим перехід на літній час.

18 жовтня 2011 Верховна Рада Україна передумала і прийняла постанову «Про визнання такої, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України« Про зміну порядку обчислення часу на території України», за це рішення проголосували 295 народних депутатів з 349 зареєстрованих в цей день у сесійній залі. Новою постановою визнається, що постанова від 20 вересня 2011 втратила чинність, також запропоновано уряду протягом одного місяця з дня набрання чинності нової постанови внести на розгляд Верховної Ради проект закону про порядок обчислення часу на території України. З цього випливає, що перехід на літній час в Україні відбудеться в звичайному режимі.

В 2018 році Перехід на літній час припадає на 25 березня.

Перехід на літній час

Іменини сьогодні святкують Григорій, Семен, Феофан, Симон.

Вибір читачів за тиждень

Відео