Тернополянам не відхреститися від ID-карток

ID-картка

Відмовлятися від отримання карток посвідчення особи (ID-карток) з релігійних переконань громадянам України заборонив Касаційний адміністративний суд Верховного Суду.

Про це Українським Новинам повідомила представник прес-служби суду.

За її словами, Верховний Суд 15 лютого відкрив провадження у зразковій справі, отримавши відповідне подання Житомирського окружного адмінсуду про законність відмови громадян від ID-карток. Позов до суду 30 листопада 2017 року подала жителька Коростеня Житомирської області Наталія Дігтяр. Вона просила зобов'язати Державну міграційну службу оформити їй не ID-картку, а документ у формі паспортної книжечки. Позивачка обґрунтувала це тим, що через свої релігійні вірування та переконання не хоче мати паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм, що містить її персональні дані. Наталія Дігтяр наполягала, що виготовлення паспорта у формі безконтактної картки є правом, а не обов'язком громадянина, і Міграційна служба не має права зобов'язувати громадян отримувати виключно ID-картки.

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду відмовила в задоволенні позову. Таким чином, рішення Верховного Суду в цій справі є обов'язковим і підлягає виконанню у всіх аналогічних судових спорах.

Нагадаємо, що 21 березня Кабмін заборонив оформляти паспорт громадянина України з використанням бланка у формі книжки.

Вибір читачів за тиждень

Відео