Віра Олександрович

Невже скандальний довгобуд передадуть у власність Тернополя? (фото)

Бібліотека

Обласні депутати клопотатимуть перед Урядом про передачу незавершеного будівництва Тернопільської обласної державної бібліотеки у комунальну власність громади Тернополя.

Про це йшлося під час 2-го засідання 8-ї сесії обласної ради 28 березня. Нагадаємо, того дня у залі відбулося чимало цікавого (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Річ у тім, що міський голова Тернополя Сергій Надал подав до обласної ради звернення. У ньому і попросив передати незавершене будівництво обласної бібліотеки із державної до комунальної власності територіальної громади Тернополя. Повідомив про таку ініціативу особисто голова обласної ради Віктор Овчарук.

Варто зауважити, що йдеться про будівлю, яку не можуть здати уже близько 25 років. У держави таких коштів завжди бракувало. Тим паче, необхідна для добудови сума через інфляцію і поступове руйнування довгобуду росте щороку, як на дріжджах (докладно про це «Терен» писав ТУТ прим.).

Зала4
Зала4

Рішення, яке підтримала більшість депутатів облради тепер повинні надіслати у Київ, до Кабінету Міністрів. Залишиться зачекати на розгляд цього питання урядовцями. Що цікаво, подібний лист до столиці уже надсилала і обласна рада. Але позитивного рішення депутати так і не дочекалися. Згодом подейкували, що лобіювати це питання перед Кабміном взялися навіть депутати від Тернопілля, але – теж безрезультатно. Яким буде рішення центральної влади тепер – побачимо. Але тягнути із цим уже немає куди. Адже той довгобуд у центрі міста, поруч із пам’ятником Героям «Небесної сотні» суттєво псує вигляд Тернополя.

Втім, не все так просто. Позаяк навколо довгобуду віднедавна точиться чимало розмов, тема його здачі знову стала доволі гострою. Спричинили новий розпал дискусій проблеми, що виникли із потребою у реорганізації обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети. Приміщення, у якому нині діє навчальний заклад, не витримує жодної критики (вул. Медова, 5 – прим.).

shkola-mystetstv
shkola-mystetstv

Школа3
Школа3

Тож частина батьківського і педагогічного колективів запропонувала як одну із альтернатив саме переїзд у приміщення довгобуду. Вони навіть оформили першу електронну петицію, що надійшла на сайт Тернопільської обласної ради торік улітку (докладно - ТУТ). Врешті все переросло у скандал, що не стихає і досі (читайте ТУТ і ТУТ – прим.).

До речі, у листі міського голови йдеться, що приміщення бібліотеки планують надалі використати (цитуємо) «для облаштування Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу), Центру соціальних служб та інших структур Тернопільської міської ради». Тобто про бібліотеку і школу там – ані слова…

Довідка. Тернопільську обласну експериментальну комплексну школу мистецтв ім. Ігоря Ґерети заснували у 1994 році з ініціативи мистецтвознавця і громадсько-політичного діяча, директора Тернопільського інституту національного відродження Ігоря Ґерети. Від 23 жовтня 2012 р. заклад носить його ім'я. Це - єдина школа, яка використовує індивідуальний план у роботі із обдарованими дітьми. Серед вихованців школи мистецтв — численні лауреати всеукраїнських і міжнародних конкурсів.

Фото автора, з сайту обласної ради і відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео