Нові правила. Чи зникне в Тернополі вислів «Я паркуюсь як м*дак»?

паркування

Відповідальність за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів найближчим часом має стати невідворотною. Це передбачає Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», який 28 березня підписав  Петро Порошенко. Верховна Рада ухвалила його 21 грудня 2017 року.

Отой механізм невідворотності має забезпечити введення фото- й  відеофіксації правопорушень.

Закон набирає чинності через 180 днів з дня його опублікування, тож місцеві чиновники мають достатньо часу, аби зробити все, що від них залежить, а водії – вже відтепер практикувати законослухняність.

Зокрема, передбачено поширення механізму притягнення до адміністративної відповідальності особи, на яку зареєстровано транспортний засіб, за зафіксовані в автоматичному режимі порушення правил дорожнього руху, за випадки порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, зокрема за несплату вартості послуг паркування або паркування на місцях для інвалідів особами, які не мають такого права, повідомляє офіційний сайт Президента.

Повноваження розгляду справ про адміністративні правопорушення та здійснення тимчасового затримання транспортного засобу, згідно з документом, мають інспектори з паркування.

Удосконалено розміри штрафів за порушення правил парковки. Передбачено 50% знижка в оплаті штрафів за зафіксовані в режимі фотозйомки/відеозапису порушення в разі їх сплати протягом 10 банківських днів.

Законом встановлюються всі випадки значного перешкоджання дорожньому руху або створення загрози безпеці руху, особливо якщо транспортний засіб поставлено на проїжджій частині у два чи більше рядів, залишено у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, на виділеній смузі руху громадського маршрутного транспорту або велодоріжці, він перешкоджає руху інших транспортних засобів або створює перешкоди для руху пішоходів, заважає роботі снігоприбиральної та іншої комунальної техніки у разі введення надзвичайного стану.

Після тимчасового затримання транспортних засобів передбачено невідкладне інформування Національної поліції про таке затримання із зазначенням часу і місця, куди евакуйовано транспортний засіб, розміщення цієї інформації на офіційному веб-порталі виконавчого органу відповідної місцевої ради, а також інформування про евакуацію автомобілів на мобільні телефони власників.

Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься невідкладно після сплати штрафу і вартості послуги з його транспортування та зберігання.

Для зручності оплати за паркування та ефективного контролю її здійснення створюється законодавча можливість введення рішеннями органів місцевого самоврядування автоматизованої системи контролю оплати паркування.

Детальніше читайте за посиланням: Депутати проти стихійних парковок. До чого слід готуватись водіям

Вибір читачів за тиждень

Відео