Оксана Бучко

Все про права бійцям АТО розповіли фахівці на Тернопільщині

Гусятин ДВД ЦЗ для АТО 30.03.2018

День відкритих дверей за участю представників Пенсійного фонду, Держгеокадастру, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, бюро правової допомоги провели для учасників антитерористичної операції у Гусятинському районному центрі зайнятост. У заході брали участь десятеро демобілізованих бійців.

Зі станом ринку праці, послугами служби зайнятості, зокрема учасникам АТО; можливостями пошуку роботи, профнавчання, започаткування власної справи ознайомила присутніх заступник директора РЦЗ Наталія Бурштин.

- Із початку року через Гусятинський центр зайнятості роботу шукали 35 колишніх воїнів, троє вже працевлаштовані. На 30 березня ц.р. 23-м атовцям продовжуємо шукати прийнятні місця праці, – повідомила заступник директора РЦЗ.

Дізналися учасники зустрічі й, куди звертатись за призначенням пенсії.

- Згідно з законом «Про внесення змін до деяких Законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб з числа учасників антитерористичної операції»  від 18.10.2016 р. № 1683-VIII, право дострокового виходу на пенсію за віком мають право учасники бойових дій: чоловіки у віці 55 років за наявності страхового стажу не менше 25 років та жінки у віці 50 років, за наявності страхового стажу не менше 20 років, –  повідомила перший заступник начальника Теребовлянського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області Галина Гродецька.

Вона звернула увагу на документи, які необхідно подати для отримання пенсії, та поінформувала про те, хто має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, загиблого військовослужбовця під час проведення АТО. Також заступник начальника порадила всім створити «особистий кабінет», скориставшись Порталом електронних послуг, щоб визначити свій страховий стаж в режимі онлайн.

Головний спеціаліст сектору державного земельного кадастру відділу Держгеокадастру у Гусятинському районні Марія Стефанчук зупинилась на питаннях надання земельної ділянки учаснику АТО, зауважила, що для цього необхідно мати погодження сільської ради або рішення сесії ОТГ про погодження надання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Про інформаційні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, юридичні, психологічні послуги центру, можливість отримання гуманітарної допомоги для сімей учасників АТО розповіла фахівець Гусятинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Кришталович-Клим.

На запитання щодо безоплатної вторинної правової допомоги відповідала начальник відділу Гусятинського бюро правової допомоги Наталія Янцевич. Також вона ознайомила присутніх із Всеукраїнським правопросвітницьким проектом «Я маю право».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео