Яку таємницю приховує фото кременецької відьми?

відьма1

У Кременці й 80 років тому добре зналися на постановочних світлинах, і навіть тоді практикували основи «фотошопу».

Однією з найпопулярніших і до сьогодні є фотографія Станіслава Шейбала «Легенда про гору Бони», на якій зображено відьму, що летить на мітлі у бік Замкової гори. Фото, зроблене у 1930-х роках, мало величезний успіх на світових фотовиставках. Воно було представлене навіть у США та Японії. А у відьму тоді перевтілився один з учнів шкільної фотостудії Кременецького ліцею, який одягнув халат своєї матері.

Копія знаменитої світлини експонується сьогодні у музеї міжвоєнної фотографії Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка. Вона й тепер улюблена та популярна серед туристів.

відьма
відьма

До слова, майже сто років тому діяльність фотографічної студії учнів Кременецького ліцею, яку організував Станіслав Шейбал, та її досягнення викликали жвавий інтерес серед кременецької громадськості й туристів. Останні часто купували фотографії учнів, що приносило непогані прибутки, особливо важливо це було для учнів із незаможних сімей. Багато вихованців фотостудії Кременецького ліцею згодом стали професійними фотографами.

Довідка:

шейбал
шейбал

Станіслав Шейбал народився в Самборі (Львівська обл.) в 1891 році, навчався в Академії образотворчого мистецтва в Кракові, а згодом - у Празі, де працював у фотографічному закладі Ноймана. Під час Першої світової війни служив в австро-угорській армії, де теж займався фотографією. У 1927 році Станіслав Шейбал переїхав до Кременця, а в 1928 році створив фотографічну майстерню учнів Кременецького ліцею.

Фото автора та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео