Орест Сарматський

Дрони стають все більш популярними серед аграріїв (Агро-новини)

5487997_xlarge

Українські аграрії будуть все частіше вдаватися до допомоги дронів під час проведення робіт.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловив експерт компанії SmartFarming Вадим Остапенко.

«Ринок дронів стрімко розвиватиметься, вони будуть літати довше і виконувати більшу кількість операцій, зокрема внесення ЗЗР та трихограми. Все більше господарств цікавляться даною технологією, оскільки це найпростіший спосіб отримати інформацію про стан культур та прийняти оперативні управлінські рішення стосовно проведення тих чи інших технологічних операцій», — сказав він.

Вадим Остапенко також розповів про переваги дрону Phantom 4 Pro, який отримав  відзнаку «Вибір аграрія. Техніка, якій довіряють».

«Дрон Phantom 4 Pro — це функціональний і найбільш безпечний коптер. Він оснащений подвійними оптичними сенсорами, що розташовані спереду, на задній частині літального апарату і з боків. Завдяки цьому дрон «бачить» перешкоду з усіх боків. Він здатний виявляти її в усіх напрямках і уникати зіткнень, просто зупиняючись за 1 метр до перешкоди», — зазначив експерт.

Він підкреслив, що основне призначення цього коптера в агросекторі — це моніторинг стану посівів. За допомогою коптера можна побачити культури з висоти пташиного польоту, паралельно записати відео або ж провести фотозйомку.

«Дрон дуже простий у керуванні, зліт та посадка автоматизовані. В повітрі він може провести приблизно 30 хвилин, за цей час можна провести моніторинг близько 400 га посівів. Дальність польоту — 7 кілометрів. Також за допомогою коптера можна проводити збір даних для створення ортофотопланів та вегетаційних індексів, що дозволить більш точно провести оцінку стану посівів», — додав експерт.

Остапенко також уточнив, що дрон Phantom 4 Pro стійкий до поривів вітру (максимально допустима швидкість поривів 10 м/с), і проти вітру політ продовжується, і дрон рухається заданим маршрутом.

0302
0302

Крім того, дрон сам повертається до місця запуску. Якщо заряд батареї сідає, він попереджає про це оператора, якщо ж заряд батареї критичний, дрон виконує аварійну посадку.

«На пристрої, з якого проводиться керування, чітко видно місцезнаходження дрона, у разі аварійної посадки його можна буде швидко знайти», — підсумував експерт.

Бізнес закликає парламент прийняти доленосні для посівної законопроекти

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) звернулася з відкритим листом до голови Верховної Ради України щодо необхідності термінового прийняття законопроектів №6606 та №7403-2.

Цей пленарний тиждень у Верховній Раді України може стати вирішальним для посівної кампанії 2018 р., говориться у повідомленні ЄБА, пише agroportal.ua.

Як зазначається, 3 квітня на розгляд парламенту планується винести ключові для сільського господарства законопроекти: проект закону «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (№6606, 21 червня 2017 р.) та проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур» (№7403-2 від 29 грудня 2017 р.).

«Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наголошувала на необхідності їх термінового прийняття з метою вирішення проблем неможливості ввезення зразків засобів захисту рослин для державних випробувань й науково-дослідної діяльності та повернення відшкодування ПДВ для сої та ріпаку», — говориться у повідомленні асоціації.

Починаючи з 2017 р., як нагадують у ЄБА, виробники оригінальних та високоякісних ЗЗР зіткнулися з фактичною неможливістю проведення державних випробувань і, в подальшому, державної реєстрації ЗЗР через вимогу щодо підтвердження реєстрації препарату у країні виробництва, яка нещодавно з«явилася в українському законодавстві.

0301
0301

«На практиці цю вимогу у більшості випадків неможливо виконати, оскільки виробники ЗЗР можуть одночасно реєструвати інноваційні препарати в різних країнах. Крім того, через відсутність у країні виробництва препарату бур«янів, шкідників, хвороб та сільськогосподарських культур, які є в країні призначення такого препарату, реєстрація в країні виробництва не проводиться у зв’язку з її фактичною недоцільністю», — пояснюють в асоціації.

Вибір читачів за тиждень

Відео