Оксана Бучко

7 страв, приготуванню яких тернополяни можуть навчити дітей

happy family  funny kids are preparing the dough, bake cookies in the kitchen

Всі найважливіші життєві якості та вміння діти освоюють, перш за все, беручи за приклад власних батьків або ж старших братів та сестер. Тому найкращий спосіб навчити малюка готувати здорову їжу — це разом спробувати приготувати щось вперше.

Vsviti зібрали 7 ідей страв, які можна навчити готувати дітей, аби вони могли самостійно потурбуватись про здоровий раціон:

1. Корисні солодощі.

Аби зменшити у раціоні дитини вміст цукру та різноманітних фарбників, навчіть її готувати користі солодощі. Вони готуються на основі перетертих фініків та суміші горіхів. Також часто додаються сухофрукти: курага, чорнослив та інше. Як присипку можна використовувати кунжут. Пікантності таким солодощам додають за допомогою прянощів, наприклад, кориці. Цукерки з таких компонентів не менш смачні за звичайні, але містять велику кількість поживних речовин і не шкодять здоров’ю.

2. Смузі.

Існує не один рецепт приготування смузі, але те що об’єднує — це користь та простота в приготуванні. За наявності блендера — дитина зможе самостійно закинути в ємкість необхідні компоненти та одним натисканням кнопки приготувати смачний напій.

Варіанти смузі: Банан + яблуко + 1ч.л.меду Банан + 100г молока + 1ч.л. меду + дрібка кориці Заморожені чи свіжі ягоди 50г + йогурт 100г + половинка банану Яблуко + ківі + базилік + банан

3. Супи-пюре на основі сирих овочів

Вони також чимось подібні зі смузі, адже для приготування теж знадобиться лише закинути продукти у блендер та натиснути кнопку. Якщо ваша дитина не любить звичайні супи, можливо їй сподобається такий поживний та свіжий суп, який вона зможе приготувати сама.

Варіанти супів: 2 помідори + 1 червоний перець свіжий + базилік + часник + прянощі за смаком (сіль, перець, куркума, карі тощо) 2 свіжих огірки + 1 авокадо + базилік + лимонний сік та прянощі за смаком

4. Сендвічі з корисними продуктами

Навчіть своїх дітей готувати корисні та смачні сендвічі — і вони забудуть про звичайні бутерброд з магазинними ковбасами. На зміну їм прийдуть корисні і поживні перекуси.

Замість ковбас можна використовувати відварену курку, консервований тунець, яйце або тверді сири. А масло можна замінити, наприклад, перетертим авокадо із часником, лимонним соком та сіллю. Або ж пастою з грецьких горіхів.

5. Десерт у мікрохвильовці

На випадок, якщо ваша дитина все ж хоче спекти щось солодке самостійно, але ви боїтесь дозволяти їй користуватись плитою без нагляду, можна навчити, для початку, приготуванню десерту в мікрохвильовій печі.

Приклад такого десерту в чашці: 4ст.л. борошна + 4ст.л. цукру + 2ст.л. какао + 1 яйце + 3ст.л. молока + 3ст.л. вершкового масла. Перемішати все ретельно у чашці. Вона має бути не маленькою, адже потрібно, щоб рідина займала 2/3 ємкості. Ставите чашку на 3-5хв у мікрохвильовку і десерт готовий!

6. Сирковий корисний десерт

Ще один варіант десертів, що є кориснішими за магазинні і не потребують складного приготування, це сиркові десерти. Для них знадобиться небагато компонентів та вони можуть стати як корисним сніданком, так і перекусом.

Варіант такого десерту: 100г домашнього сиру + 1ч.л. меду + 50г ягід. Якщо немає ягід, їх можна замінити меленими горіхами з корицею або посіченими сухофруктами.

7. Вівсянки з додатками

Багато людей у дитячому віці ненавиділи їсти вівсянку. Але ж насправді, все залежить від того, як її готувати! Замість того, аби просто зварити кашу на воді, придумайте цікаві варіації приготування і ваша дитина полюбить вівсянку та навіть буде готувати її самостійно!

Варіанти додатків на 150г запареної вівсянки: Банан + по пів чайної ложки меду і какао Банан + підсмажені горішки + мед Ягоди + ложка йогурту + ваніль Потерті яблука + кориця + мед

Також вівсянку можна перебивати у блендері, роблячи щось на зразок смузі. Або ж, згодом, готувати корисні млинці, замінюючи борошно вівсяною основою.

Такі смачні і легкі в приготуванні страви не залишать жодного шансу шкідливій їжі в раціоні дитини! Все що потрібно — разом спробувати їх приготувати та показати, що корисна їжа може і повинна бути смачною.

Вибір читачів за тиждень

Відео