Тамара Коблик

6 квітня в історії Тернопільщини

6

Цього дня народилися:

журналіст, публіцист, науковець, громадська діячка, Заслужений журналіст України  Діана Дуцик (1975, м. Тернопіль);

Фото журналістки.jpg

колишній ректор Тернопільського національного педагогічного університету, професор Володимир Кравець (1947);

IMG_9106
IMG_9106

політичний і культурний діяч Роман Приславський (1954, с. Глібів Гусятинського району);

господарник, громадський діяч Юрій Пудлик (1972, смт. Козова);

громадська діячка Ольга Саварин (1930, с. Жизномир Бучацького району);

актор Едуард Цісельський (1956, м. Хоростків Гусятинського району – 12. 06. 1996, м. Чернівці);

військовий диригент, підполковник Богдан Яремцьо (1947, с. Мар’янівка Тернопільського району).

image
image

Цей день в історії Тернопілля:

6 квітня 1943 року -  на Кременеччині, через активність УПА, гітлерівці змушені були оголосити надзвичайний стан. У розвідзведеннях радянських партизанів про ці події відзначалося: «У перших числах квітня Кременецький округ був на надзвичайному становищі, оскільки німці у районах цього округу були піддані нападам бандерівців і були витіснені з цих пунктів. Німці відновили становище тільки з допомогою великих каральних загонів».

6 квітня 1944 року – у бою на Тернопільщині загинув військовик, Герой Радянського Союзу, командир відділення розвідки артилерійської батареї гвардії єфрейтор Микола Мокрий. Першим з артилеристів у складі передового загону піхоти форсував Дніпро 2 жовтня 1943 року. За участь проявлені в боях з ворогом мужність і відвагу Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 жовтня 1943 року М.Мокрому присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Похований в с.Золотники Теребовлянського району.

6 квітня 1944 року – у бою на Тернопільщині загинув військовик. Герой Радянського Союзу Олександр Худяков. Воював на Північно-Західному, Воронезькому, 1-у Українському фронтах, служив у танкових військах. Учасник форсування річки Дністер. 25 березня 1944 екіпаж танка Худякова серед перших вийшов на правий берег та утримував плацдарм. Похований у смт Товсте Заліщицького району.

6 квітня 1944 року - війська 1-го Українського фронту ЧА, завдаючи безперервних ударів по оточеній 1-ій танковій армії Вермахту, здобули райцентри Борщів, Скала-Подільська, Мельниця-Подільська.

6 квітня 1944 року - 1-ша танкова армія Вермахту, просуваючись в західному напрямку, зайняли тодішній райцентр Золотники.

6 квітня 1945 року – за вміле проведення бойових операцій, особисті мужність і героїзм, звання Герой Радянського Союзу присвоєно уродженцю с.Великі Загайці Шумського району, командиру 94-ї гвардійської стрілецької дивізії (5-а ударна армія, 1-й Білоруський фронт), полковнику  Григорію Шостацькому. Гвардії полковник Шостацький вміло керував дивізією, проявивши особисту відвагу і мужність, в Корсунь-Шевченківській, Яссько-Кишинівській, Варшавсько-Познанській операціях. Загинув 29 січня 1945 року в бою з групою німецьких автоматників на річці Одер північніше Кюстріна (Костшин, Польща). Похований у місті Ветрув.

6 квітня 1945 року - оборонний бій загону УПА-Захід зі спецгрупою НКВС у с.Ростовка Підволочиського району. Знищено 10 військовослужбовців, загинули 2 воїна УПА.

6 квітня 1945 року - засідка НКВС на УПА в с.Плесківці тодішнього Велико-Глубичовського району. Загинув у бою воїн Андрій Кметь «Хмара» із сотні ВО-3 УПА-Захід «Бурлаки».

6 квітня 1946 року - зіткнення спецгрупи МВС і опергрупи райвідділу МВС з УПА в с.Білевці тодішнього Мельнице-Подільського району. Загинули чотовий «Гамалія» і ройовий «Крук» із сотні ВО-3 УПА-Захід «Сiрi вовки».

6 квітня 1946 року - через халатну необережність радянського офіцера, від сигнальної ракети якого спалахнула стріха однієї з хат, згоріла половина вулиці Ворошилова (тепер Золочівська - «Застав») в с.Надрічне Бережанського району. Вся компенсація збитків була зведена владою до видачі талонів на лісоматеріали та тимчасового звільненні від продзаготівлі.

6 квітня 1989 року – в м.Тернопіль була проведена всесоюзна регіональна науково-практична конференція “Розвиток міжнаціональних відносин в СРСР: питання теорії і практики”, в роботі якої взяли участь партійні працівники, вчені-суспільствознавці, лектори товариства “Знання” з Москви, Ленінграда, ряду областей РРФСР, а також з України, Білорусії, Латвії, Литви, Естонії і Молдавії.

6 квітня 2010 року – з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації звільнено Юрія Чижмаря. Очолював ОДА з 2007 року.

6 квітня 2010 року – головою Тернопільської обласної державної адміністрації призначено Ярослава Сухого. На цій посаді працював до 16 червня 2010 року.

Ця важлива для християн дата припадає на останню п'ятницю перед православною Пасхою та символізує мучинецьку смерть Ісуса на хресті. У Страсну п'ятницю на богослужіннях згадують про страждання Ісуса заради спасіння людства. В цей день віруючі дотримуються суворого посту, їм не можна фізично працювати та ходити на розважальні заходи.

Сьогодні – Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку.

Спорт на благо миру та розвитку - ключове формулювання цієї міжнародної події яка встановлена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 2013 року. Це свято підкреслює важливість і необхідність спорту для суспільства, держави та всієї міжнародної спільноти.

Іменини сьогодні святкують Артем, Захар, Петро, Яків, Стефан.

Вибір читачів за тиждень

Відео