Віра Олександрович

Вимога часу: у Тернополі будуть шукати логопеда, сурдопедагога і навіть олігофренопедагога (фото)

міськно

Комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Тернопільської міської ради вирішили створили в нашому місті.

Розмістять цю установу на бульварі Тараса Шевченка, 1 (у тому ж приміщенні, що і міське управління освіти – прим.). Працюватимуть у центрі максимум 12 фахівців. Фінансування йтиме із міського бюджету, благодійних внесків юридичних і фізичних осіб, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Таке рішення ухвалили на останній сесії міської ради (читайте також ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). Доповідала начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. Власне, вмовляти депутатів їй не довелося. Вони і так дали 31 «за» (троє політиків не голосували: Роман Торожнюк, Павло Бич, Тарас Білан – прим.).

Похиляк
Похиляк

Отже, «Інклюзивно-ресурсний центр №1» потрібен у місті для забезпечення права дітей із особливими освітніми потребами від 2-х до 18 років на здобуття дошкільної і загальної середньої освіти, у тому числі у професійно-технічних навчальних закладах. Саме в новоствореній установі планують проводити комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини із особливими освітніми потребами, дбати про надання їй психолого-педагогічної допомоги, кваліфікованого супроводу тощо.

До слова, депутати відразу затвердити і Статут комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Тернопільської міської ради. Тож Центр є юридичною особою. Він має печатку і штампи, навіть бланки встановленого зразка.

Предметом діяльності Центру є, зокрема:

- проведення комплексної оцінки з метою визначення особливих освітніх потреб дитини, в тому числі коефіцієнта її інтелекту, розроблення рекомендацій щодо програми навчання, особливостей організації психолого-педагогічної допомоги відповідно до потенційних можливостей психофізичного розвитку дитини;

- надання психолого-педагогічної допомоги дітям із особливими освітніми потребами, які навчаються у дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах (не відвідують навчальні заклади), здобувають повну загальну середню освіту у професійно-технічних навчальних закладах та не отримують відповідної допомоги;

- ведення реєстру дітей, які пройшли комплексну оцінку і перебувають на обліку в центрі, за згодою батьків (одного з батьків) або законних представників на обробку персональних даних неповнолітньої дитини;

- надання консультацій і взаємодія із педагогічними працівниками дошкільних, загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів із питань організації інклюзивного навчання;

- надання консультативно-психологічної допомоги батькам (одному з батьків) або законним представникам дітей із особливими освітніми потребами у формуванні позитивної мотивації щодо розвитку таких дітей.

міськно
міськно

Керуватиме Центром директор. Його призначатимуть на посаду строком на три роки на конкурсній основі. На це крісло зможуть претендувати педагогічні працівники, які мають вищу освіту не нижче ступеня магістра або освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» за спеціальністю «Спеціальна освіта», «Корекційна освіта», «Дефектологія», «Психологія». Причому стаж роботи потрібен - не менше 5 років за фахом.

Діяльність центру забезпечуватимуть педагогічні працівники, які мають вищу освіту за спеціальностями: «Спеціальна освіта», «Корекційна освіта», «Дефектологія», «Психологія» (за спеціалізацією логопеда, сурдопедагога, олігофренопедагога, тифлопедагога), а також практичні психологи, вчителі лікувальної фізкультури, медична сестра і бухгалтер.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео