Історико-архітектурна спадщина й далі руйнується (фотофакт)

поморяни1

Замок у Поморянах, який за час свого існування витримав не одну ворожу атаку, впав жертвою байдужості.

Про те, що руйнується історично-архітектурна спадщина України, повідомляють на сторінці ГО «КонтрФорс» у Фейсбук.

«Шановні учасники спільноти та шанувальники культурно-історичної спадщини України! З сумом інформуємо, що сьогодні, 12 квітня, завалилася стіна східного крила Поморянського замку» – пишуть на сторінці.

Фото напівзруйнованого замку надіслали місцеві мешканці.

поморяни
поморяни

поморяни2
поморяни2

поморяни3
поморяни3

поморяни4
поморяни4

Подібну ситуацію спостерігаємо і на Тернопільщині. Так, більша частина замків нашої області знаходяться у дійсно плачевному стані.

Довідка:

Поселення Поморяни над річкою Золота Липа існувало вже у XIV столітті. В ті часи тут стояв дерев’яний замок українських шляхтичів Свинків. Завдяки документу 1497 року нам відомо, що дідичем і власником Поморян був Микола Свинка, який і побудував перший замок, отримавши ділянку землі від короля Казимира.

У 1620 році Поморяни і довколишні землі придбав батько майбутнього польського короля Якуб Собєський. Він укріплює замок, зводить нову порохівню, робить потужний запас зброї і гармат.

Завдяки оточенню з трьох сторін водою фортеця не раз витримувала затяжні облоги турків і татар. У 1653 р. Поморянам загрожувала татарська орда та оборонці замку Андрій Варненський і Григорій Гаванський врятували їх. Коли татари наблизилися до замку, Варненський звелів випустити шлюзи (застави) на греблі. Тоді вода ринула з великою силою і потопила багато нападників.

Фото ГО «КонтрФорс»

Вибір читачів за тиждень

Відео