Оксана Бучко

Тернополяни можуть відвідати домівку пасхального зайця та наймодніших яєць (фото)

osterei-museum_7

Трендові розписи писанок та виплавлені із цукру великодні зайці тернополяни можуть переглянути у колекції музею пасхальних яєць у Зонненбюлі (Німеччина). Також художники можуть віддати свої витвори у рамках щорічного оновлення колекції, яка налічує близько 10 тис. робіт, пише goethe.de.  Саме цей музей вважають домівкою пасхального зайця, який стереже старовинні та трендові яйця.

Музей зберігає передані через покоління майстерні прийоми розпису яєць - перфорування, вишивку, фрезерування. Розписувати яйця там можуть відвідувачі, святкуючи певну подію. Але найбільшу увагу приділяють навчанням розпису дітей, щоб традиція не загубилась у часті. Їм показують розпис писанок у стилі поп-арту, емоджі.

У 2018 році в тренді червоні яйця під гаслом «червоний у шкарлупі». Особливу увагу привертає червона писанка, яка містить усередині пожежний автомобіль.

Зберігають у музеї і сторічні писанки. Дві із них – зі страусових яєць з сьогоднішньої Намібії. Їх у 1918 році привіз один поліцейський з колоніальних земель тодішньої Німецької південно-західної Африки.

Окрім яєць, у музеї демонструють ще один символ великодніх свят – цукрового зайця. Його виплавляють у страсну п’ятницю. Пасхальний заєць є і суто німецькою традицією. Ще Йоганн Вольфганг фон Ґете описував, як на Великдень діти шукали яйця, заховані пасхальними зайцями. Сьогодні ними у Німеччині займаються окремі кулінари, які точно знають секрети приготування, нагрівання, фарбування і виливання фігурки у форму.

До слова, у Тернополі такий символ також не забули. Пасхальний заєць стереже велику писанку з ілюмінацією у центрі міста.

Фото goethe.de

[gallery order="DESC" columns="1" size="full" link="file" ids="146473,146471,146470,146469"]

Вибір читачів за тиждень

Відео