У Почаєві «приземлилася» міжпланетна станція (фотофакт)

почаїв музей

У Почаївському історико-художньому з’явився новий цікавий експонат – макет автоматичної міжпланетної станції для вивчення Місяця та космічного простору «Луна – 9».

Про це розповідають на сторінці музею у Фейсбук.

«Станція здійснила першу в історії м'яку посадку на Місяць і передала перші фотографії з його поверхні» – пишуть на сторінці музею.

Довідка:

Почаївський історико-художній музей створений у 1959 році. На той час він займав дві кімнати приміщення міського будинку культури. Створення музею припадає на пік розвитку атеїстичної пропаганди в краю. Згодом музей стає відділом Тернопільського обласного краєзнавчого музею і отримує нове приміщення безпосередньо під стінами Почаївської Успенської лаври.

Вершиною діяльності музею стають 1981-1991 роки. Експозиція музею висвітлювала історію релігії та атеїзму від первісних часів до сучасності в хронологічному порядку. Паралельно з цим діяли зал космонавтики та так званий зал «Контрпропаганди», де висвітлювалася діяльність протестантських церков, забороненої на той час Української греко-католицької церкви, зарубіжних релігійних організацій.

Після проголошення у 1991 році Незалежності України на вимогу Лаври він змушений був віддати будинок і переїхати в аварійне та не пристосоване приміщення  – до старої школи, розташованої в дуже незручному місці. Проте кошти ще дозволили провести його частковий ремонт і розгорнути нову експозицію. Змінилася і назва музею.  Він став музеєм духовної культури.

В 2002 році музею вдалося знову отримати самостійність і назву Почаївський історико-художній музей. Музейна експозиція була побудована як комплекс окремих виставок, основну частину яких було присвячено історії Почаївської лаври. Значне місце в музеї займав зал «Сакральне мистецтво Волині». Окремий розділ був, присвячений перебуванню в Почаєві Т. Г. Шевченка. Вдалося зберегти і розгорнути для відвідувачів розділ «Людина і космос», який викликав значний інтерес учнівської молоді. Основний фонд музею складає близько 40 тисяч експонатів.

Вибір читачів за тиждень

Відео