Жителі Тернопільщини вже геть знахабніли (фотофакт)

Screenshot_1

Цілий тиждень жителі Тернопільщини масово відкривали сезон шашликів. Соцмережі переповнені світлинами з пікніків та тим, що люди залишають після них у парках та зонах відпочинку.

Уявіть собі ліс. Гарне чисте повітря, співають пташки, приємно шелестить листя на деревах. Затишно і спокійно, краєвиди милують око. Проте не завжди наші уявлення співпадають з реальною картиною, пишуть на сайті "Гусятин com.ua".

Зайшовши в ліс спостерігаємо неприємну картину - свого роду сміттєву алею. Розкидані папірці, поліетиленові пакети, або порожні бляшанки, мішки зі сміттям тощо. В Європі за такі речі штрафують, а поважаючі себе європейці взагалі ніколи не кинуть під ноги папірця

Йдемо глибше у ліс і потроху стає видно, що тут відпочивають українці. По всій території розкидано одноразовий посуд, порожні скляні та пластикові пляшки - атрибути проведеного відпочинку.

Тож не засмічуйте ліс, стежки, місця відпочинку. Сміття викидайте тільки в урни, або забирайте з собою. Не розбивайте пляшок, банок. Папір не згниває два роки, а скло може поранити людину і через 100 років. Подумайте про красу природи, не зіпсованої вашими прогулянками, про добробут своє і тих, хто прийде у ліс після вас.

     Відправляючись на відпочинок, варто пам`ятати деякі правила:

  • - Виїжджаючи на пікнік або на шашлики, обов`язково візьміть із собою пакети для сміття.
  • - Перед тим, як залишати місце «стоянки» зберіть все після себе в мішки і винесіть у спеціально відведені місця, а якщо таких немає – заберіть сміття із собою.
  • - Не залишайте навіть дрібне сміття. Особливу увагу приділяйте уламкам скляних пляшок і тліючим недопалкам – вони легко можуть викликати лісову пожежу. На випалених просторах ще довгий час нічого не зможе рости, а лісові жителі, які постраждали під час пожежі, навряд чи колись повернуться.

Потрібно розуміти, що сміття, розкидане по всьому лісі, ніхто і ніколи не збере. Тож шановні громадяни! Будьте людьми! Не залишайте сміття у лісі та не везіть непотріб до лісу. Нагадуємо, що згідно ст. 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Засмічення лісів відходами” передбачено накладення штрафу на громадян від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель” передбачено накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ці штрафи мають право накладати органи державного контролю за використанням і охороною земель та органи в сфері екології та природних ресурсів (статті 238-1, 242-1 КпАП).

Тож, шановні громадяни, не залишайте сміття в лісі, бо чисто не там де прибирають, а там де не смітять. Пам’ятайте: ліс – легені нашої планети, тому в ньому повинно бути чисто!

Вибір читачів за тиждень

Відео