Тамара Коблик

19 квітня в історії Тернопільщини

19

Цього дня народилися:

музикант (фагот) Емілія Зінько (1982, м. Тернопіль);

FcbEO5qBnLI
FcbEO5qBnLI

господарник, громадський діяч Георгій Мельник(1933, с. Буглів Лановецького району);

український живописець і графік Петро Обаль (1900, село Ободівка, нині Підволочиського району — †26 травня 1987, Стрий)

Результат пошуку зображень за запитом "Петро Обаль"

учасник національно-визвольних змагань, поет Микола Оренчук (псевдо «Дяк, «Кобзар», «Крук»; 1914, с. Васильківці Гусятинського району – 1949, м. Копичинці Гусятинського району);

український військовик, заступник командира з озброєння 4 механізованої роти 2 механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади капітан Олександр Черніченко (1968, смт Підволочиськ - 29 березня 2015, с. Гранітне, Тельманівський район, Донецької області).

001
001

господарник, громадський діяч Степан Шулик (1953, с. Байківці Тернопільського району – 25. 07. 2000, там само);

директор КП «Тернопільський міський стадіон» Ігор Шушкевич (1976, м. Тернопіль)

Результат пошуку зображень за запитом "ігор шушкевич"

Цей день в історії Тернопілля:

19 квітня 1903 року – помер український громадський діяч і письменник, адвокат і бургомістр у Тернополі Володимир Дмитрович Лучаківський. Саме при Лучаківському в Тернополі вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін. Бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля. Він і сам успішно займався літературною творчістю. Для аматорського театру «Руська Бесіда» він переклав з німецької і польської мов близько 20 п'єс, що свого часу були головним репертуаром українського театру в Галичині. Написав 2 оригінальні комедії «Іспит на мужа», «Несподівані женихи». Писав поезії, оповідання, гуморески. Переклав з німецької мови на українську «Карний закон». Видав друком «Причинок до етнографії галицького Поділля» (Тернопіль, 1883). Похований у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.

19 квітня 1947 року - біля с.Денисів Козівського району група підпільників ОУН звела короткий бій з загоном МВС. З боку емведистів було кілька вбитих і 3 поранених. Загинув один підпільник.

19 квітня 1948 року – у с.Смиківці понад 120 бійців МВС і працівників МДБ провели в селі облаву, під час якої розбирали фундаменти, розшивали стріхи, зривали підлогу; внаслідок цього зруйновано багато будинків.

19 квітня 1977 року – постановою Ради міністрів УРСР створено ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Касперівський заказник». Площа - 818 га. Розташований у межах Заліщицького та Борщівського районів Тернопільської області. Під охороною - унікальні природні комплекси в долині річки Серет із мальовничим водосховищем. Береги річки і водосховища високі, скелясті з вапняками оригінальних форм ви­вітрювання. Вздовж долини, у верхній частині схилу ко­рінних берегів - виходи (відслонення) сарматських пісковиків і вапняків, часто у вигляді суцільної пли­ти.

19 квітня 1985 року – у Шумську висаджено в повітря Костел Непорочного зачаття Діви Марії XIX століття. Будівництво храму фундувала Людвіка Менжинська 1852 року. Освячений 1861 року. Після Другої світової війни закритий. Відбудований протягом 1995-2005 років. Нині діючий храм РКЦ. Нановно освячений кардиналом Мар'яном Яворським 23 липня 2005 року.

Сьогодні, 19 квітня – День проліска у Великобританії.

Свято було засноване в Англії в 1984 році. Взагалі в світі, в залежності від кліматичної зони, проліски квітнуть від січня до квітня. А оскільки у Великобританії їх цвітіння припадає на середину квітня, то і дане свято відзначається 19 квітня. В Україні цвітіння цих прекрасних квітів відбувається до 21 березня.

Як відомо, Ізраїль став незалежною державою 14 травня 1948 року (це 5 іяра 5708 року за версією єврейського календаря). Тому День незалежності Ізраїлю щороку відзначається саме в цей день за єврейським календарем.

Після другої світової війни, в якій євреї втратили близько шести мільйонів чоловік, Англія наклала чергові обмеження на репатріацію євреїв у Палестину. Реакцією на це став «Єврейський рух опору», який допомагав таємними шляхами переправляти євреїв до Палестини. Оскільки конфлікт постійно загострювався, Великобританія звернулася до ООН за допомогою. Тоді члени Організації Об'єднаних Націй прийняли історичне рішення про розділення Палестини. Так 29 листопада 1947 року була затверджена резолюція, яка вселила в євреїв надію на створення своєї держави. Але палестинці не поспішали святкувати День незалежності Ізраїлю і почали військові дії на території, яку повинні були передати новій державі.

14 травня 1948 року Давид Бен-Гуріон офіційно зачитав текст Декларації незалежності ізраїльської держави. Так держава Ізраїль відсвяткувала свій перший день незалежності.

В сучасній державі Ізраїль святкування дня незалежності відбувається дуже широко — з концертами, парадами та масовими пікніками.

В 2018 році День Незалежності Ізраїлю припадає на 19 квітня.

Іменини сьогодні святкують Євтихій, Платонида, Ярема, Мефодій.

Вибір читачів за тиждень

Відео