Модерний літопис Тернополя від Ігоря Дуди (фото)

DSC_5376 (Copy)

Краєзнавець Ігор Дуда цими днями представив свою нову книжку «Тернопіль. 1944-1994. Історико-краєзнавча хроніка». Видана «Навчальною книгою – «Богдан», вона продовжує першу частину «Тернопіль. 1540-1944. Історико-краєзнавча хроніка». Відбувся захід у тернопільській книгарні «Є», модерував його Юрій Матевощук.

«Більше писати про Тернопіль не буду. Я вже все написав», — сказав Ігор Дуда на початку презентації. Цей двотомник — результат його двадцятирічної праці. Перша частина складається з дванадцяти розділів та охоплює період від 1540 до 1944 року, друга — п’ять розділів, які розкривають історію від 1944 до 1994 року.

— Із жанром хроніки я не винаходив велосипеда, а запозичив принцип, за яким написані літописи. Він, як на мене, найбільш пасує інформативному об’єктивному висвітленню. Для останньої частини вибрав такі часові рамки, бо на історію своєї країни чи міста варто дивитись з відстані років. Мабуть, треба не менше двох десятків років, аби об’єктивно сприймати її. За обсягом перша й друга частини майже однакові, друга частина навіть трохи більша через те, що у ній вміщено іменний покажчик до першої частини. Але у першій охоплено чотириста років, у другій – п’ятдесят. Якщо для першої частини мені бракувало інформації про період до 1540 року, то в другій намагався заповнити білу пляму від 44 до 55 років. Я використовував різні джерела – періодику, діаспоритянські видання, польські матеріали, також досліджував архівні документи, зокрема, звертався до архівів Служби безпеки України. Наша історія фальсифікована, а особливо воєнна часів Другої світової. Я один із не багатьох. А, мабуть, єдиний, котрий перегорнув «Вільне життя» від 3 жовтня 1939 року до двотисячного. Шукати інформацію там було нелегко, адже здебільшого це були тенденційні матеріали, читав також звітні доповіді секретарів обкому — але й там була одна водичка. Я ж намагався переосмислювати події критично. Багато матеріалів знайшов у «Літописі УПА», зокрема факти, які представляють визволителя зовсім не такими якими їх описували.

Модерна історія Тернополя творилась на очах Ігоря Дуди, у багатьох він брав участь. Адже у Тернополі він мешкає із шістдесят першого року, був знайомий з багатьма митцями, громадсько-політичними діячами. Описуючи її, відзначає, намагався бути об’єктивним, хоча певною мірою, суб’єктивний погляд був неуникний.

DSC_5402 (Copy)
DSC_5402 (Copy)

DSC_5398 (Copy)
DSC_5398 (Copy)

DSC_5394 (Copy)
DSC_5394 (Copy)

DSC_5396 (Copy)
DSC_5396 (Copy)

DSC_5388 (Copy)
DSC_5388 (Copy)

DSC_5384 (Copy)
DSC_5384 (Copy)

DSC_5389 (Copy)
DSC_5389 (Copy)

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео