Орест Сарматський

Органічне виробництво перебуває у зародковому стані

кв25

В Україні під органічним виробництвом знаходиться лише 360 тис. га землі, що становить тільки 1% від усієї площі. 

Про це на засіданні Верховоної Ради заявив член фракції «Самопоміч» Іван Мірошніченко, передає власний кореспондент AgroPolit.сom.

Нагадаємо, на засіданні Верховної Ради депутати у першому читанні ухвалили законопроект №5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Нардепи вважають, що даним законопроектом буде закладено основи для розвитку органічного виробництва.

«У світі ціни на органічну продукцію в 2-3 рази вище, ніж на звичайну сільськогосподарську продукцію. Як приклад, ціна на продовольчу пшеницю з України сьогодні на базусі поставки на кораблі буде десь $220, а така сама пшениця органічного виробництва в Німеччині буде коштувати $500-600 за тонну. Тому ті виробники, які будуть, цим (органічним виробництвом – прим.) займатися професійно, будуть мати можливість заробляти», – додає Мірошніченко.

 

2502
2502

Нардеп говорить, що світовий ринок налічує $100 млрд органічної продукції і до 2025 року становитиме $325 млрд оберту. Тобто його зростання у рік коливається у межах 15–20 %.

Для українських харчових продуктів відкриється ринок Японії

Для українських харчових продуктів відкриється ринок Японії

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа перебуває з робочим візитом у Японії з метою розширення експортних постачання української сільськогосподарської та харчової продукції на японський ринок. Про це повідомляє прес-служба відомства.

У рамках візиту відбулися переговори Володимира Лапи з представниками Міністерства сільського господарства, лісництва та рибальства Японії, зокрема з Директор Департаменту охорони здоров'я тварин, безпечності продуктів харчування та споживчих питань Норіо Кумагаї. Зустріч відбулася за сприяння Посольства України в Японії та підтримки Надзвичайно та Повноважного Посла України в Японії Ігоря Харченка.

Володимир Лапа подякував японським колегам за позитивну динаміку розвитку відносин у сфері здоров’я тварин та безпечності продуктів харчування. Зокрема, він нагадав, що у 2017 році було погоджена форма ветеринарного сертифіката на експорт з України до Японії молочних продуктів.

Крім того, під час зустрічі обговорювалося питання завершення акредитації експорту з України м’яса птиці. Володимир Лапа відзначив, що у III кварталі поточного року українська сторона очікує інспекцію до нашої держави компетентного органу Японії з метою оцінки системи державного контролю виробництва м’яса птиці та продукції з нього.

2501
2501

Разом з цим у рамках зустрічей сторони обговорили питання встановлення умов та процедур доступу на ринок Японії яєчних продуктів, а також інших товарів, які можуть становити взаємний інтерес. У рамках обговорення цього питання японська сторона повідомила, що для експорту термічно оброблених яєчних продуктів компетентні органи повинні погодити відповідну форму ветеринарного сертифіката та за потреби здійснити інспекцію українських підприємств, зацікавлених в експорті яєчної продукції до Японії.

Сторони відзначили, що ця зустріч є продовженням плідної співпраці між компетентними органами України та Японії та домовилися про подальший розвиток двосторонніх професійних і торговельних відносин.

Вибір читачів за тиждень

Відео