На Тернопільщині згадають про сокровенне

сльоза

У селі Молотків, що на Лановеччині, 29 квітня вшанують пам’ять місцевих мешканців, які 75 років тому стали жертвами нацистів.

На згадку про ті страшні події у відродженому Молоткові споруджено меморіальний комплекс із пам’ятним знаком на місці кузні, де гітлерівці живцем спалили 16 осіб, символічною вулицею, на якій розташовані пам’ятник Скорботній Матері, обгорілий дуб, залишки будинків, краєзнавчий музей «Молотківська трагедія», пише ternopillive.com.ua.

Програма меморіальних заходів

29 квітня 2018 р. 9:00 – 10:20 – Богослужіння та панахида за жертвами Молотківської трагедії у церкві св.Георгія Побідоносця у с. Молотків 10:30 –  формування поминальної процесії біля пам’ятного знака «Кузня» 11:00 – молебень за душі жертв Молотківської трагедії біля «Стіни пам’яті» меморіального комплексу «Молотківська трагедія» 11:30 – мітинг-реквієм та покладання квітів до пам’ятних знаків меморіалу жертвам Молотківської трагедії 12:00 – урочисте відкриття пам’ятного знаку «Усім загиблим за волю і незалежність України» на центральній площі села (біля сільської ради)

У програмі передбачені виставки майстрів народної творчості, проведення молодіжного табору «Козацька Січ – 2018». Довідково: село Молотків знаходиться на території Лановецького району, на межі Хмельницької і Тернопільської областей.

29 квітня 1943 року о 7.00 год. сталася страшна трагедія. Фашисти на 12-ти машинах, броньовику і танкетці вдерлися в с. Молотків. Частина з них залягла в яру біля дороги, яка веде до с. Білозірка, інші – підходили з другого боку села через греблю, багато розташувалися біля сіл Мар’янівка і Лисогірка Хмельницької області – село було оточене з усіх боків, підпалені усі помешкання.  У сільській кузні спалили живцем 17 осіб. Того дня фашисти замордували 617 невинних людей, в тому числі 92 дитини.

В 1967 році закладено і встановлено обеліск жертвам фашистської екзекуції. До 40-річчя перемоги у Другій світовій війні 9 травня 1985 року, в пам’ять про загибель односельчан відкрито меморіальний комплекс „Молотківська трагедія”.

Вибір читачів за тиждень

Відео