Орест Сарматський

Ціни на яблука можуть побити антирекорд (Агро-новини)

кв30

Ціна на десертне яблуко в Україні впала в 4 рази за останні дев'ять років, а у поточному сезоні може впасти до мінімальних позначок.

Про це говориться у повідомленні Української плодовочевої асоціації (УПОА).

«Якщо в сезоні 2007/08 років середня відпускна ціна на яблуко складала $0,99 за 1 кг, то вже в минулому сезоні (2016/17 років) середня ціна була трошки меншою за $0,25 за кг. Отже виручка виробника яблука від 1 кг вирощеної продукції впала в чотири рази протягом 9 сезонів», — говориться у повідомленні.

3002 (1)
3002 (1)

Як зазначають в асоціації, в поточному сезоні ціни дещо вирівнялися (до $0,39), завдяки аномальним втратам урожаю яблук в ЄС внаслідок пізніх приморозків на весні 2017 року, однак вже в сезоні 2018/19 років ціна може «пробити» антирекорд попереднього сезону, і впасти нижче 25 центів.

«За таких цін на яблуко, інвестиції в сучасні яблуневі сади взагалі ніколи не окупляться. Адже зараз закладка сучасного саду з будівництвом сховища та сортувальної і пакувальної лінії, в середньому, обійдуться не менше ніж в $100-110 тис. на 1 га. І це без врахування обігових коштів та відсотків по кредитам», — пояснюють в асоціації.

Саме тому, УПОА активно працює над запуском першої кооперативної експортної платформи, і вже за два тижні планує провести низку переговорів в країнах Південно-Східної Азії з імпортерами яблук з цього регіону. Крім того, планується активізувати навчання виробників для того, щоб забезпечити можливість вирощування та збереження яблука відповідних якісних параметрів.

«Якщо ця програма буде успішною, учасники кооперативної платформи зможуть отримати не 25, а 50 та більше центів за 1 кг, навіть в роки надвиробництва яблук. Якщо ж маркетингові зусилля будуть успішними, за кілька років можна буде вийти на чисту ціну порівняльну з тією, що була 9-10 років тому — близько 1 долара за кг», — зазначають в асоціації.

Втрати озимих найнижчі за всю історію України

beskidy-pshenytsya-po-no-till
beskidy-pshenytsya-po-no-till

Втрати озимих культур у поточному виробничому сезоні складають лише 5 тис. га озимого ріпаку або 0,6% із 864 тис. га посівів та 0,1 тис. га озимої пшениці або лише 0,002% із 5943 тис. га, решта озимих культур не зазнали втрат у результаті перезимівлі.

Про це свідчать дані Міністерства аграрної політики та продовольства України, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

«Це найнижчі втрати озимих культур за всю історію незалежності України. Для порівняння у 2017 рр. втрати озимого ріпаку склади 6%, а озимої пшениці — 0,3%», — зазначають в асоціації.

Як пояснюють експерти, найнижчі втрати озимих були зумовлені кількома факторами. Зимові температурні режими прийшли в Україну аномально пізно, що дозволило озимим культурам, навіть пізніх строків посіву, досягнути оптимальних фаз для успішної перезимівлі.

В озимини не було проблем із проростанням та подальшим живленням, вологи в ґрунті було достатньо. Низькі температури (-20 оС), які тривали недовго, не мали значного впливу на посіви, оскільки був сформований достатній сніговий покрив, що захищав посіви від низький температур та інших несприятливих факторів.

«80% посівів озимини наразі знаходяться в доброму та задовільному стані. На початок весняного вегетаційного періоду зазвичай цей показник коливається у межах 60-70%. Зважаючи на цьогорічні показники перезимівлі озимих культур в Україні, це хороші передумови для отримання високого врожаю», — зазначив аналітик аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Петро Лахай.

Вибір читачів за тиждень

Відео