Курйози та цікавинки виборів на Тернопільщині

zkgr5b89sc3gf971wrkutbobe
29 квітня на Тернопільщині проходили перші вибори до об’єднаних територіальних громад з центрами в селах Товсте та Дорогичівка Заліщицького району.
Ні агітаційна робота, ні сам день голосування не відзначався серйозними порушеннями і результати волевиявлення в основному співмірні з результатами на всеукраїнському рівні.
Пропонуємо нашим читачам декілька цікавих фактів, що стосуються виборів на Тернопільщині, які проходили 29 квітня:
  • Одна з політичних сил займалася підкупом виборців і поліція здійснює з цього приводу перевірку, – таке повідомлення поширили в останній тиждень перед голосуванням правоохоронці. Окремі ЗМІ були переконаними, що підкупом займалися представники ВО «Батьківщина». Саме ця політична сила й набрала найбільше мандатів – по 5 на кожну громаду, де проходили вибори. А перевірка правоохоронців триває досі…
  • Цікаво, як буде керувати громадою Дорогичівки новообраний голова, якщо він сам не знає базових вимог українського законодавства? Саме його спостерігачі зловили на тому, що він хотів проголосувати не за паспортом, як того вимагає законодавство, а показавши посвідчення водія. Щоправда, пізніше майбутній голова громади (висунутий президентською партією «Блок Петра Порошенка «Солідарність») повернувся з паспортом, та… поліцією. Правоохоронці перевіряли документи тих, хто не дозволив кандидату порушити закон, проголосувавши без паспорта.
  • 5 кандидатів набрали аж … 0 голосів на округах, де вони балотувалися. 3-є представників Аграрної партії та 1 представник від БПП та один представник «УКРОПу». Для виборів в сільській місцевості, де більше грає роль не політична агітація, а твоя родина чи друзі, такий результат виглядає дивним. Виходить що кандидати не голосували навіть самі за себе.
  • Абсолютний рекорд з мобілізації свого виборця в Товстенській громаді встановив представник Аграрної партії Опольський Сергій Богданович, набравши 67 голосів, що становить 46,2 відсотка.
  • Рекорд з найменшою кількістю голосів в Товстенській громаді, що дозволило стати депутатом, встановила представниця Аграрної партії Матевощук Ольга Романівна, зібравши лише 20 виборців, що проголосували за неї. Це становило 23,5 відсотка. І цей показник також є найменшим, який дозволив отримати мандат.
  • Найбільший відсоток голосів від загальної кількості виборців показав представник БПП «Солідарність» Бензар Тарас Павлович, акумулювавши 62,4% виборців Товстенської громади. В голосах ця цифра становить 63.
  • Найбільше виборців Дорогичівської громади зібрала на свою користь представниця «Батьківщини» Луцик Оксана Миколаївна – 64 голоси, що становить 51,6%.
  • Найбільше у відсотковому еквіваленті зібрала голосів виборців Дорогичівської громади представниця «Громадянської позиції» Шевчук Люба Тарасівна – 62,9%. В голосах ця цифра становить 56.
  • Найменше голосів – 23 – вистачило в Дорогичівській громаді представнику БПП «Солідарності» Барану Андрію Михайловичу, щоб стати депутатом. У відсотках це 23,5 і це найменший прохідний відсоток.
  • Рекорд з кількості родичів чи однофамільців встановили кандидати на прізвище Шевчук. На виборчому окрузі №11 до Дорогичівської громади їх було троє з чотирьох кандидатів, що становить 75 відсотків.
  • Незважаючи на те, що Дорогичівська громада є меншою за чисельністю, кількість людей, які голосували вдома, є більшою, ніж в Товстенській громаді, майже в 2 рази.
  • Особливістю цих виборів є партійна структуризація кандидатів. Якщо на попередніх виборах більше перемагали позапартійні, то зараз активісти по селах об’єднуються до лав партій яким симпатизують.
  • А найбільшим розчаруванням цих виборів можна вважати відвертий програш окремих парламентських партій та окремих партій, що претендують на роль «третьої» сили. Незважаючи на приїзд віп-агітатора, народного депутата Романа Заставного, Народний фронт не здобув жодного мандату. Дуже подібна ситуація і в Самопомочі та Народному контролі. Маючи присутність в Парламенті, на місцевих виборах вони збирають мінімальну кількість підтримки людей. Сюди ж можна зарахувати і такі партії як «УКРОП» та Галицьку. Їхня підтримка є неоднаковою, що не в повній мірі дозволяє їм претендувати на роль нових партій всеукраїнського масштабу.
Загалом, всі експерти називають місцеві вибори репетицією, перед виборами серйознішими – і за ставками і за фінансами. Практично всім партіям треба робити серйозні висновки: виборець щораз – то мудріший.

Вибір читачів за тиждень

Відео