Тернопіль має на кого рівнятися

1525256770_3

Під Одесою встановили найбільший в Україні телескоп для спостережень зі станції астрономічної обсерваторії університету імені Мечникова в селі Маяки.

Всього на території університетської обсерваторії встановлено п'ять телескопів. З них три в робочому стані, а ще два планують запустити найближчим часом. Великий телескоп тут працює відносно недавно - з 2012 року, повідомляє ТРК «ГРАД».

- На сьогоднішній день - це найбільший телескоп в Україні. Звичайно, не найбільший в світі. Всього лише 80 см дзеркало, яке за нашою спиною. Проте, для наших можливостей - це пік нашої роботи був. Довелося знайти людей, які зроблять оптику, механіку, електроніку. І ми це зробили. І сьогодні телескоп видає наукову продукцію. Він працює на потреби контролю космічного простору, - каже Сергій Андрієвський.

Про фінансування директор говорить неохоче. Хоча сьогодні ні для кого не секрет, що гроші на наукові дослідження в країні фактично не виділяються. В основному було вкладено кошти меценатів.

В той час на Тернопільщині діє перша в Україні сільська обсерваторія. Такою науковою установою може похвалитися Байковецька ОТГ. Хто зна, може Тернопільщина колись перевершить Одещину.

Фото: ТРК «Град»

Вибір читачів за тиждень

Відео