Андрій Кокотюха про сучасну кіноіндустрію, «Червоний» та чому в українському кіно складно грати любов

IMG_1389 (Copy)

До Тернополя в рамках «Мистецького фестивалю «Ї» завітав сучасний  український письменник-белетрист Андрій Кокотюха.  На сцені тернопільського театру автор відомого роману «Червоний» розповів про особливості професії сценариста. Нагадаємо, що за його романом знято однойменний фільм «Червоний», який вийшов у прокат у 2017 році.

На творчій зустрічі Андрій Анатолійович розповідав про кінематограф в контексті мистецтва. Він запевняє, що весь креатив повинен працювати на розвиток кіноіндустрії, адже це та сфера, яка об’єднує всі без вийнятку сегменти культури.

«Проблема фільмів зазвичай полягає  у сценарії. Переважно сценаристи приходять із тих, хто працює в сфері літератури. Але варто вміти класифікувати театральних і кіносценаристів» - розповідає Андрій Кокотюха.

IMG_1254 (Copy)
IMG_1254 (Copy)

Андрій Анатолійович часто згадував у своєму інтерв`ю знаменитий жанр вестерну і відомого американського сценариста та режисера Квентіна Тарантіно. Не оминув увагою автор і фільм «Червоний», він стверджує: «Червоний» перетворюється з ідеї на мультикультурний проект і мені це подобається. Фільм стає упізнаваним. Він мені дуже близький, бо відповідає моєму світогляду. Сценарій став книгою, але відмінності між ними немає». Також він додав, що головний герой змінює не себе, а персонажів довкола себе, постійно мовчить і це додає драматичності. Цікаво те, що любовної лінії, як такої, у фільмі немає. Автор зауважив, що проблемою українського кінематографа є те, що в нас вміють грати ненависть і не вміють грати любов. Тому важко стає зняти навіть сцену поцілунку.

IMG_1324 (Copy)
IMG_1324 (Copy)

IMG_1423 (Copy)
IMG_1423 (Copy)

Надія ШАМБЕЛЬ

Вибір читачів за тиждень

Відео