Оксана Бучко

Оксана Забужко дала тернополянам визначення війни

HIS_8761

Читати класику, щоб розуміти, як жити в світі сьогодні, порадила тернополянам відома українська письменниця Оксана Забужко під час зустрічі на 6-му «Мистецькому фестивалі «Ї» 6 травня.

Першою у список слід включати Лесю Українку, рівних якій немає ні серед українських, ні серед європейських авторів, наголосила письменниця.

- Я написала 600 сторінок про те, як читати Лесю Українку, – зазначила Оксана Забужко. – Її твори – про шлях душі вгору. Про таке важко писати. Легше описати падіння. Але такі твори ми маємо читати, щоб формувати свою особистість.

Класика попереджає нас про те, що відбудеться. Так із творів випливає передчуття сьогоднішньої дійсності інформаційної війни. А війну, яку розпочала Революція Гідності, авторка передчувала задовго до початку. Це ілюструє діалог на початку книги.

- Таксист розповідає мені про війну, яка почалась, – продовжила письменниця. – А я не розумію, про що він. Це лише те, що в дужках початку мого твору. Але таксист був реальним. Як і його розповідь.

На питання про визначення слова «війна» відповідь Оксани Забужко була простою і зрозумілою: «Війна – це боротьба духа проти того, хто духа убиває».

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=7HmHUDp_aMg[/embed]

Вибір читачів за тиждень

Відео