Орест Сарматський

Групу журналістів шукали у печері на Тернопільщині (фоторепортаж)

Заставка (Copy)

ДСНС у Тернопільській області провела навчально-тренувальну операцію в одній з місцевих печер.

Що й не кажіть, а печери – це такі природні дива, які приваблюють багатьох. На жаль, відвідини таких унікальних витворів природи закінчуються для деяких мандрівників плачевно. І ось для того, аби мандрівки у підземні лабіринти залишили у  туристів приємні спогади, а не травми та психологічний стрес, головне управління ДСНС в області провело у Кришталевій печері  на Борщівщині модельовану операцію із спасіння тих, хто заблукав у ній. Очолив таку пошукову операцію Сергій Яворський, начальник пошуково-рятувального відділення ДСНС в області.

- В останні десятиліття відвідування Кришталевої та інших печер  Тернопільщини, яких тут нараховується понад 100, набуло масового і, часто неконтрольованого характеру, що іноді призводить до травм, каліцтва чи навіть смерті. Тому для того, аби знати, як діяти у ситуації, коли людина раптово опинилася у печері, де зникло світло чи просто заблукала, ми й проводимо такі тренування, - розповів Сергій Яворський.

DSC_6734 (Copy)
DSC_6734 (Copy)

А потім група тернопільських журналістів разом із провідниками пішла лабіринтами Кришталевої. Через деякий час там згасло світло і працівники ЗМІ опинилися у густій темряві на глибині до 20 метрів.

- Перша порада - відвідувати печери треба не самому, а в складі підготовлених для цього груп, бажано пройти відповідну первинну підготовку у спелеоклубах. Перед походом у печеру обов’язково треба зареєструватись в місцевій контрольно-рятувальній службі. Потрібно мати із собою два незалежних джерела світла, засоби надання першої допомоги, не намагатися розбирати завали, залишатися на місці в очікування пошуковї групи, - сказав керівник операції Сергій Яворський і попередив, що він на деякий час нас …покине. І ось хвилин з 20 ми ми залишились оточенні химерних підземних витворів, очікуючи на «рятувальну» групу. Відчуття було не зовсім із приємних А якщо ти один? То це, мабуть, ще важче. І ось через деякий час ми побачили мерехтіння ліхтариків і рятувальники підійшли до нас.

DSC_6822 (Copy)
DSC_6822 (Copy)

Потім ми ще ознайомились із підземними принадами Кришталевої, розглядали гіпсові кристали, чудернацькі обриси скель, бачили навіть маленьких каженят. Через деякий час журналісти у супроводі  наших гідів-рятувальників ланцюжком вийшли на поверхню, де нас вже чекали інші представники ДСНС. «Рятувальну операцію» завершено. Усі живі-здорові журналісти, емоційно ділячись враженнями, запевняли один одного, що там, у печері їм не було страшно, а те, що дехто гулі понабивав, сприймалось як свідчення відвідин підземних лабіринтів.

DSC_6850 (Copy)
DSC_6850 (Copy)

DSC_6832 (Copy)
DSC_6832 (Copy)

DSC_6789 (Copy)
DSC_6789 (Copy)

DSC_6752 (Copy)
DSC_6752 (Copy)

DSC_6747 (Copy)
DSC_6747 (Copy)

DSC_6741 (Copy)
DSC_6741 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео