Оксана Бучко

Тернополяни можуть безкоштовно перевірити ясна

32130372_2081833855434504_7166632728467603456_n

Втрата зубів – це не лише вина карієсу. Багато залежить від здоров’я ясен. Перевірити їх стан тернополяни можуть за допомогою скринінг-тесту безкоштовно у будь-якій клініці. Така послуга доступна у всій Україні 12 травня, повідомляє в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.

- Ви думали, що карієс - це найбільш поширена причина втрати зубів та виникнення проблем ротової порожнини? Насправді, перше місце займають захворювання ясен, - пише Уляна Супрун. - У світі гінгівіт та пародонтит - найбільш поширені захворювання (Книга рекордів Гіннеса, 2001р.). Всесвітнє дослідження хвороб (Global Burden of Disease Study, 1990–2010), показало що пародонтит входить в топ-6 найпоширеніших захворювань серед населення планети, охоплює 11,2% населення - це близько 743 мільйони людей. І щороку кількість людей з цією проблемою зростає. Навіть більше, хвороби ясен шкодять не лише зубам. Існують дослідження, що вказують на зв’язок між хворобами ясен та підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, хвороб органів дихання та навіть деяких видів раку.

Саме 12 травня - День здорових ясен, ініційований Європейською Федерацією пародонтологів. За підтримки Громадської організації «Українська Академія Парадонтології» саме у цей день кожен охочий матиме можливість безкоштовно зробити парадонтальний скринінг-тест. Для цього можна зареєструватись, обрати регіон та клініку, що бере участь в програмі.

Особливо корисно буде пройти тест тим, хто має «червоні прапорці», що можуть свідчити про проблему з яснами - кров, неприємний запах із рота та набряк. Якщо не звертати на них увагу, наступним етапом може бути опущення ясен та втрата зуба.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео