Чи варто тернополянам їхати на заробітки

59841519950f6-screenshot-38_1200

Проаналізувавши тернопільський ринок праці (співвідношення графіка й заробітної плати) та поспілкувавшись з кількома заробітчанами, виникає запитання: «Чи варто тернополянам їхати на заробітки?»

Спробуймо дати об’єктивну відповідь.

– У Польщі заробити можна і то не мало, – ділиться Зоряна Яремчук, яка вже три роки їздить на заробітки. – Проте велику роль грає те, куди ти їдеш та скільки годин працюватимеш. На полі в середньому платять 9-10 злотих за годину. У розпал сезону доводиться працювати від 10 до 15 годин, а деколи й більше. Вихідний – лише неділя і то далеко не завжди. З таким графіком ти маєш в середньому 100-150 злотих на добу. До того ж, працюючи в полі тобі не треба орендувати квартиру, оскільки житлом й деякими харчами забезпечує власник. Тут є і свої недоліки. По-перше, і справді треба наробитися. Найважче збирати полуницю та дрібні ягоди, бобові, найлегше – яблука, капусту. По-друге, графік роботи залежить від погоди. Минулого року я їздила збирати яблука. Майже весь місяць дощило, через що замість 10-15 годин ми працювали по 4-5, а деколи й ще менше. Вроді добре – не втомлюєшся, проте майже нічого не заробиш, ще й сидиш вдома, нудьгуєш… Деякий час працювала на кондитерській фабриці. Там платять по 9 злотих за годину, а працювати треба 12 годин. Житлом там теж забезпечують. Більше отримують няні, хатні робітниці, кухарі в приватні будинки – в середньому від 15 злотих за годину, проте знайти таку роботу важко, а ще в більшості випадків житло треба винаймати самостійно, а це додаткові витрати.

Як бачимо, за добрих обставин (тобто працюючи в середньому 12 годин на добу з оплатою в 9 злотих/година, 6 днів на тиждень – 24 дні в місяць) у сусідній Польщі можна заробити 2592 злотих. Це – 18932,51 гривні.

Як для Тернопільщини сума вельми пристойна. Проте чи вартує вона усіх недоліків заробітчанства? А саме: важкої праці; зухвалого ставлення роботодавців; ризику бути обманутим; власної самотності та покинутих, хоч і на кілька місяців, рідних і ще багато-багато іншого.

У свою чергу місцевий ринок праці пропонує нічим не гірші пропозиції, а особливо представникам робітничих професій та сфери торгівлі.

Переглядаючи вакансії на сайтах Тернопільського регіонального центру зайнятості, work.ua, robota.ua, 0352 можна знайти пропозиції, які не те щоб рівнялися з сусідньою Польщею, а ще й перевищували її. Окрім того багатьом працівникам обіцяють ставку та відсоток від виробітку, що дозволяє отримувати значно більше, аніж вказано у вакансії.

1
1

2
2

3
3

– Я працюю зварювальником на одному з тернопільських підприємств, – розповідає Андрій (прізвище та назву підприємства хлопець вказувати не хоче). – Минулого місяця моя зарплата становила 36 з половиною тисяч. Там все залежить від виробітку – скільки конструкцій звариш, стільки й отримаєш. Графік звичайний – з 8 ранку до 17 дня, година обіду (до речі, оплачуваного підприємством). У той місяць, окрім стандартних годин, двічі виходив у суботу та разів 5 залишався на дві години після роботи (тобто до 19:00-19:30). Так, працювати важко, але тут я вдома і не гартую по 12-15 годин. Головне, аби давали роботу, адже зарплата напряму залежить від виконаного обсягу.

Як бачимо, заробляти від 10-15 тисяч гривень щомісяця можна й на Тернопільщині, аби лиш було бажання працювати.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео