Віра Олександрович

Тернополяни можуть на півтори години повернутися в СРСР (відео, фото)

Під час партійних зборів

Аж на півтори години можуть нині повернутися у молодість люди старшого віку, а зовсім юні отримують шанс за цей же час на повну відчути, яким насправді «щасливим» було життя в СРСР у 70-х роках ХХ ст.

Фільм «Зрадник» — це, по суті, дві стрічки в одній. І саме цей ефект дозволяє глядачу «пірнути» в атмосферу, що вбивала будь-яке творче начало за часів Союзу. Про це у Тернополі розповів заслужений артист України, співак і актор Михайло Грицкан. Він приїхав спеціально на прем’єрний показ політичної мелодрами у нашому місті.

- Це – фільм із дуже складною долею, - каже він. – Так сталося, що ми починали знімати картину за курсу 8 грн за долар, а завершували вже при 28-ми. Країну «лихоманило». Ми стали свідками буремних подій Революції Гідності. Купа відзнятого матеріалу просто лежала. Врятувати цей український фільм про повстанців Холодного Яру запропонував американським режисер Марк Хаммонд.

Оля_головна героїня
Оля_головна героїня

[embed]https://youtu.be/pXTwv04Cxzo[/embed]

За словами Михайла Грицкана, кінострічка була одним із переможців 3-го конкурсного відбору Держкіно і отримала державну фінансову підтримку на 50% собівартості при загальному кошторисі 24,12 млн грн. Проте бюджет попередньої версії «потягнув» уже 40,2 млн грн. Але проблема була не лише в цьому. Першим режисером стрічки мала стати Анна Гресь. Проте у червні 2013-го її замінила Леся Калинська. Трохи згодом за фільм взявся уже молдовський режисер Валеріу Жерегі. Після конфлікту із продюсерами стрічки у 2015 році, новим четвертим режисером став уже американець.

- Із появою Хаммонда змінилася не лише концепція. Фільм перейменували із «Окупації» на «Зрадника», - додає актор, який знявся в обох частинах стрічки. - Адже планувалося, що стрічка розповість про криваві події, що відбувалися на території України у 20-ті роки минулого століття, відомі як «Холодноярське повстання». І там я виконував одну із головних ролей. Грав отамана.

Кохання
Кохання

Власне, у новому варіанті стрічки ці кадри можна побачити, але вони – наче чорно-білий фон для нової сюжетної лінії.

- Фільм про Холодний Яр начебто уже знімав головний герой – Юрій Бойко (Олег Мельничук – прим.), якого за це і назвали «зрадником», - додає гість. – У двох частинах грати пощастило лише мені і Андрейсу Жагарсу.

У новому фільмі Михайло Грицкан уже – актор, народний артист. Причому це – перша велика роль співака у повному метрі (загалом – третя). Сюжет фільму, насправді, - доволі типовий для 1970-х років. На екрані - радянська Україна, де на кіностудії панує політична задуха. Куратору від КДБ (Станіслав Шокін – прим.) не подобається робота режисера, а тому він дає наказ перемонтувати щойно закінчений фільм. І не дивно, адже червоні у ньому –бандити, а повстанці – герої. Це ж суперечило політиці партії. Перемонтаж доручають Олі - режисеру-стажерці, яка щойно закінчила ВДІК. І вона начебто все зробила так, як від неї вимагали. Але… вмішалося кохання. І щось пішло не так!

Грицкан
Грицкан

[embed]https://youtu.be/-8n6yKCY2gQ[/embed]

Аби зрозуміти задум Марка Хаммонда, тернополянам варто упродовж тижня переглянути його стрічку у «Палаці Кіно», що на вул. Франка, 8. Показ політичної мелодрами у Тернополі став можливим завдяки сприянню «Тернопільської кінокомісії».

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео