Найстаріший ботанічний сад в Україні нищать відвідувачі

ботсад рослини

Викрадені та знищені рослини взамін за відкритість, позитивні емоції та знання отримав найстаріший в Україні ботанічний сад. Лише за одні вихідні науково-дослідна установа втратила рідкісні види рослин.

ботсад рослини1
ботсад рослини1

Про прикру ситуацію, що сталася, розповіла у Фейсбуку  завідувач відділу фітосозології  Ліана Онук.

 - Кременецький ботанічний сад завжди радий бачити відвідувачів. Працівники саду роблять усе можливе (і не можливе) для того, щоб ви могли насолоджуватися красою рослин, побачити цікаве. Ми прагнемо зробити наш край кращим, наших людей щирішими, наших гостей мудрішими. Ми даруємо знання, позитивні емоції, любов до братів наших менших – рослин.  Вашій увазі представлені одні з найрідкісніших, найчарівніших та найцікавіших видів. Саме для того, щоб зародити у Ваших душах гордість за свою землю, щоб відродити людяність Ваших сердець, ми демонструємо чудернацькі рослини, дбаємо про вікові дерева, висаджуємо для Вашого огляду унікальні види, – розповідає Ліана Онук.

ботсад рослини2
ботсад рослини2

На жаль, не усі гості  усвідомлюють і цінують відкритість ботанічного саду. Дехто залишає за собою купи сміття та ями від вирваних рослин.

 - Деякі відвідувачі приносять нам «вдячність» у вигляді зірваних квітів, викрадених рослин, поламаних кущів чи дерев, засмічених альтанок та алей. Упродовж вихідних з експозицій саду «вдячними» за наші старання відвідувачами викрадені надзвичайно рідкісні та красиві рослини. Переконана, це не принесе злодіям радості, вони не зможуть насолоджуватися викраденими рослинами, не бачитимуть їхньої краси. Більше того викрадені види є небезпечними й отруйними, особливо для дітей! – пише Ліана Онук.

Фото Ліани Онук

Вибір читачів за тиждень

Відео