Віра Олександрович

Травневі сюрпризи: у Тернополі даватимуть премії науковцям і дослідникам

Основне

Проект рішення Тернопільської міської ради «Про премії для науковців закладів освіти і наукових установ» має шанс опинитися у порядку денному наступної сесії. Його вже можна знайти на офіційному сайті органу місцевого самоврядування (ТУТ – прим.).

Автор цієї пропозиції – начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. Але кількість і розмір премій своїм розпорядженням щорічно визначатиме особисто міський голова. Виплачуватимуть такі винагороди із міської казни до Дня науки (19 травня – прим.).

Отже, у нашому місті прагнуть запровадити систему заохочення відомих вчених, дослідників, знаних фахівців закладів освіти і наукових установ. Контроль за виконанням такого рішення врешті покладуть на постійні комісії міської ради із гуманітарних питань (голова – Володимир Місько) та із питань бюджету і фінансів (голова – Оксана Яциковська).

Якщо уважно вчитатися у запропоноване Положення про преміювання науковців, то можна з’ясувати, що претендувати на таку винагороду зможуть (цитуємо): - «…відомі учені і знані фахівці – за значні досягнення в галузі природничих, технічних, гуманітарних і соціально-економічних наук, які сприяють подальшому розвитку науки, соціально-економічним перетворенням у регіоні й утверджують високий авторитет науковців Тернополя в Україні і в світі; - молоді учені і дослідники – за наукові досягнення та із метою підтримки і стимулювання проведення ними наукових досліджень в галузях природничих, технічних, гуманітарних і соціально-економічних наук, які сприяють розвитку науки і технологій та соціально-економічним перетворенням у регіоні. Вік таких осіб не може перевищувати 35 років – для тих, які мають вищу освіту другого (магістерського) рівня, і 50 років – для тих, хто має науковий ступінь доктора наук або навчається в докторантурі; - педагоги-новатори, працівники закладів загальної середньої освіти, управління освіти і науки ТМР, Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу, які здобули вчений ступень кандидата наук (доктора філософії), магістра державної служби, магістра управління тощо, які здійснили вагомий внесок у розбудову освітньої галузі Тернополя (вік - менше 50 років)».

Науковці1
Науковці1

До речі, премію для відомих учених і знаних фахівців встановлюватимуть у розмірі не менш як 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (із 01.07.2018 до 30.11.2018 рр. це буде 18 410 грн – прим.), а для молодих учених і дослідників – не менш як 7 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (отже, премія - у 12 887 грн, згодом вона зростатиме, залежно до розміру мінімуму – прим.). Педагогів-новаторів, працівників закладів середньої освіти, управління освіти і науки ТМР, Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу – у розмірі не менш як 7 прожиткових мінімумів для працездатних осіб,  встановленому на 1 січня календарного року із урахуванням усіх передбачених законом відрахувань.

Дослідники2
Дослідники2

Списки претендентів на здобуття премій у міській раді обіцяють оприлюднювати на офіційному сайті. Документи претендентів розглядатимуть відповідні комісії. Особам, удостоєним премії, присвоюватимуть звання лауреатів.

Про цікаві рішення, які також можуть розглянути на сесії міської ради, читайте ТУТ і ТУТ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео