Орест Сарматський

Травневий борщ по-тернопільськи та вітамінні салати: смачно, але й недешево

Borş-çorbası-1-yaş-üstü-çocuklar-için (Copy)

Ціни на овочі для борщового набору та салатів тримають у Тернополі «високу планку».

Упродовж трьох останніх днів кореспондент ТЕРЕНу моніторив цінову ситуацію на центральному ринку обласного центру та в деяких овочевих кіосках міста.

Висновок – цьогорічний травневий борщ, як  і салати, у середньому обходяться удвічі дорожче, ніж торік. Зрештою, послухаємо оцінку експертів щодо такого ціноутворення.

- Перша декада травня показує, що зараз, в основному на тернопільських ринках править овочева продукція із господарств, розташованих в південних областях і Закарпатті. Водночас, видно, що наприклад, надходження ранньої капусти суттєво збільшується і ціна її за кілька днів упала із 40 грн до 28 грн. У середньому це на 10% нижче, ніж торік. Це стосується і моркви, ціна якої аналогічна торішній – 10-12 грн. А ось буряк «рванув» угору. Його ціна підвищилась до 10 грн за кілограм, а в такі ж минулорічні дні його вартість була лише 3-5 грн. Причина такого цінового коливання зрозуміла: виробники деякої овочевої продукції змушені враховувати попит навіть за умов певного дефіциту, що склався в області із наявністю столових буряків, – коментує ситуацію тернопільський товарознавець Марія Савула.

Сільгоспвиробники кажуть, що цього року сезон масової реалізації ранньої капусти та інших овочів «борщового набору» через минулорічні погодні умови розпочався десь на тиждень-десять днів пізніше.

Річ у тім, що якраз у період, коли треба було садити розсаду капусти, випадали великі сніги, що суттєво змістило цей процес. Разом з тим,  саме у травні фермери «підчищатимуть» свої засіки, то з усього видно, травневі ціни на борщову групу різко не підвищуватимуться. Хоча, зрозуміло, ціни нового, переважно тепличного врожаю залишатимуться ще високими, прогнозують аграрії.

А тим часом, нині, крім вже згадуваних борщових інгредієнтів, «кусається» усе, що потрібне для «молодого» травневого борщу.

Скажімо, кілограм молодої картоплі на ринку Тернополя обійдеться вам у 30-35 грн, «зелена» цибуля, як і петрушка – 120 грн, а кріп – аж по 180 грн за 1 кг!  Квасолю можна у Тернополі в середньому купити за 30 грн/кг, часник – 50-60 грн, солодкий перець – 80 грн. Це – щодо «пісного» борщу, в який на Тернопільщині переважно додають гриби, ціна яких зараз до 35  грн і спаржу, вартість кілограма якої сягає до 180 грн/ кг.

А щодо весняних вітамінних салатів, то їх теж можна приготувати, якщо купити на ринках Тернополя помідори за 30 грн, редиску, огірки та кабачки по 20-25 грн .

Так, що все це – і борщ, і весняні салати, які тернопільські газдині вміють дуже добре готувати, звичайно, смачні, але й … недешеві.

Вибір читачів за тиждень

Відео