Орест Сарматський

Волинь прокладає «Маршрути успіху» до Тернопільщини (фоторепортаж)

Заставка 7920 (Copy)

Волиняни приїхали у Тернопільську область навчитися у місцевих громад давати собі раду.

Вивчити та запозичити досвід роботи ОТГ Тернопільщини у себе – така основна мета навчального візиту представників громад-членів Волинського регіонального відділення «Асоціація міст України, що триває другий день поспіль в області.

 - За програмою «Маршрути успіхів», що діє в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який реалізує Асоціація міст України за підтримкою USAID ми на Тернопільщині не вперше. Бо саме ця область на початку децентралізації показала усій Україні приклад успішного створення об’єднаних територіальних громад, яких тут вже 42. Цього разу ми вівідвідуємо Вишнівецьку громаду, яка для нас є показовою у залученні місцевого бізнесу до розвитку ОТГ, - розповів виконавчий директор Волинського регіонального відділення АМУ Богдан Самійленко.

Вже у Вишнівці його колега, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак  відрекомендував господаря – голову Вишнівецької ОТГ Володимира Кравця та його заступника  - Сергія Волохатого. Вони й провели презентацію громади, у яку входять смт. Вишнівець, села Загороддя, Бодаки, Бутин, Старий Вишнівець, Федьківці, Мишківці, Кинахівці та Поляни.

DSC_7872 (Copy)
DSC_7872 (Copy)

За словами Володимира Кравця, одразу ж, коли створилася громада, почали із наведення порядку у сфері так званого «тіньового бізнесу». Тобто, створили умови для того, аби підприємці, бізнесмени чесно працювали і платили податки.

DSC_7851 (Copy)
DSC_7851 (Copy)

DSC_7917 (Copy)
DSC_7917 (Copy)

Учасники зустрічі дізналися про те, що спільними зусиллями бізнесу та громади з часу її утворення вдалося досягти вражаючих результатів. Благоустрій, відремонтовані дороги, освітлення вулиць, облаштування дитячих садочків, шкіл, централізоване збирання сміття, для чого закуплено контейнери й створені спеціальні пункти збору побутових відходів. Планують тут обладнати і сміттєсортувальну лінію.

IMG_4520 (Copy)
IMG_4520 (Copy)

Побачили гості з Волині і міський сквер із фонтанами, альпійськими гірками, клумбами, де ще донедавна трава була засіяна недопалками та непотребом. Просто здивував гостей суперсучасний стадіон, що став справжньою спортивною окрасою села. У споруду вкладено понад 200 тисяч доларів, але, як стверджує керівництво ОТГ, якби це все робила держава, то цифра була б у рази більшою. А так, кожну копійку тут контролювали, заощаджували  шукали ефективніші варіанти побудови стадіону.

DSC_7868 (Copy)
DSC_7868 (Copy)

Учасники семінару дізналися і про туристичні, культурні проекти, які поступово запроваджують в громаді, про плани, зокрема, йдеться про створення свого ЦНАПУ, який теж суттєво поповнюватиме бюджет громади.

 - Новий стадіон, благоустрій, дороги, освітлення, грантові проекти, налагоджена система сміттєвивезення, добре обладнана пожежна команда – це тільки окремі приклади успішної співпраці новоутвореної громади із місцевими підприємцями, бізнесменами. Нам у цьому є чого повчитися, - прокоментував побачене виконавчий директор Волинського регіонального відділення АМУ Богдан Самійленко.

DSC_7905 (Copy)
DSC_7905 (Copy)

Своєю чергою, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак наголосив, що практика «Маршрутів успіху» показала себе з найкращого боку, тому в області її впроваджуватимуть і надалі.

DSC_7898 (Copy)
DSC_7898 (Copy)

Того ж дня учасники навчального візиту з Волині відвідали  Почаївську ОТГ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео