Тамара Коблик

27 травня в історії Тернопільщини

27

Цього дня народилися:

живописець, графік Саша Блондер (Александр, Хаїм; псевдонім – Блондель Андре; 27. 05. 1909 р., м. Чортків – 22. 06. 1949 р., м. Париж, Фран­ція)

Результат пошуку зображень за запитом "Саша Блондер художник"

будівельник, громадський діяч Богдан Габлевич (27. 05. 1922 р., х. Гаї Шляхтинецькі, нині с. Гаї-Шевченківські Тернопільського району)

господарник Богдан Головатий (1947 р. н., с. Серединки, нині Тернопільського району)

лікар, громадський діяч, член лікарського товариства Північної Америки Ізидор Дубицький (1905 р., м. Тернопіль – 07. 06. 1964 р., США)

живописець, графік Ігор Зілінко (1953 р. н., м. Тернопіль)

4991imgmigr
4991imgmigr

громадський діяч у США Маріян Курочка (1899 р., с. Слобідка Струсівська, нині Кам’янка Теребовлянського району – 15. 12. 1983 р., США)

підприємець, громадський діяч, меценат Василь Лещишин (1961 р. н., с. Рожанівка Заліщицького району)

викладач, спортсмен, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, майстер спорту зі спортивної гімнасти­ки Андрій Огнистий (1971 р. н., м. Тер­нопіль)

1652b58905b00312e9154b309f1b842e
1652b58905b00312e9154b309f1b842e

економіст, редактор, громадський діяч Омелян Тарнавський (1910 р., с. Улашківці, нині Чортківського району – 30. 09. 2000 р., м. Торонто, Канада)

інженер, методист, художник Галина Тремба (1963 р. н., с. Вербів Бере­жанського району)

художник Галина Трушик (1968 р. н., с. Горигляди Монастириського району)

журналістка, ре­дактор, фотохудожник Ольга Юхим (1982 р. н., м. Чортків)

Також цього дня народилися вчений у галузі медицини, доктор медичних наук, професор ТДМУ Іван Пятночка (1933 р н., с. Журавці, нині Томашівського повіту, Польща)

господарник, громадський діяч Юрій Токаренко (1972 р. н., м. Хмельницький).

Цей день в історії Тернопілля:

27 травня   1919   року  - в Тернополі відбулося затвердження Директорією УНР закону про утворення Особливої слідчої комісії для розслідування протиєврейських погромних дій.

27 травня 1925 року – помер український греко-католицький священик, письменник, редактор, перекладач, громадський діяч, уродженець с.Жеребки Підволочиського району о.Нестор Дмитрів. У 1895 році емігрував до США де був редактором газети «Свобода», творцем першого Календаря Українського народного союзу з цінним матеріалом до історії української еміграції в Америці. Згодом, на прохання українських емігрантів, переїхав до Канади, де став першим українським священиком. Вільно володіючи українською, англійською та німецькою мовами, він допомагав мігрантам з перекладом та мовним супроводом. Заснував там кілька церковних громад — Трембовля (Теребовля), Стюартбурн та Една-Стар. У 1899 році повернувся до США, де продовжував священичу службу.

27 травня   1943   року  -  нацисти ліквідували гетто в Товстому Тернопільської області (розстріляно близько 3100 євреїв).

27 травня 1944 року – у с. Висипівці Зборівського району в бою з підрозділом НКДБ загинув член ОУН, районний провідник Ілля Ґой (1914 р. н., с. Кокутківці, нині Зборівського району).

27 травня 1948 року – архієрейська хіротонія майбутнього єпископа Торонтського УГКЦ, уродженця с.Острівець Теребовлянського району  Ісидора Борецького. Помер Ісидор Борецький 23 липня 2003 року в Торонто (Канада).

27 травня 1955 року – у США помер кооперативний і громадсько-політичний діяч, сенатор Польщі в 1935-1938 рр., уродженець с.Озерна Зборівського району Микола Кузьмин.

27 травня 1965 року – у США помер педагог, гімназійний професор, хоровий диригент, громадсько-культурний діяч у діаспорі, уродженець Теребовлі Володимир Ґубіцький.

27 травня 1986 року - рішенням виконкому Тенропільської обласної Ради у Зборівському районі передано села Заложцівської селищної Ради: Ренів - у підпорядкування Городищенській і Чистопади - Ратищівській сільським Радам; село Гаї-за-Рудою Гає-Розтоцької сільради - в підпорядкування Заложцівській селищній Раді; села Монилівка і Ярославичі Беримівської сільради - в підпорядкування Гукалівській сільраді. Знято з обліку село Кліщинівка Богданівської сільради; у Монастириському районі ліквідовано Садівську сільраду і передано її село Садове в підпорядкування Коропецькій селищній Раді; у Підволочиському районі ліквідовано Росохуватецьку сільраду і передано її села: Росохуватець - у підпорядкування Кам'янківській, Коршилівка - Скориківській і Супранівка - Староміщинській сільським Радам; у Тернопільському районі віднесено село Велика Березовиця до категорії селищ міського типу. Селищну Раду найменовано Великоберезовицька; взято на облік село Гаї-Шевченківські і підпорядковано його Лозівській сільраді; у Шумському районі об'єднано Катеринівську та Іванковецьку сільради в одну Катеринівську сільраду з центром у селі Катеринівка; утворено Піщатинську сільраду з центром у селі Піщатинці.

27 травня 1999 року – затверджено герб міста Зборова. Автором є п.Коваль. У XV столітті гербом міста була родова відзнака Зборовських «Ястржембець»: на блакитному полі золота підкова, обернена шинами догори й супроводжувана всередині золотим лицарським хрестом. У 1689 році король Польщі Ян Собєський підтвердив магдебурзьке право міста і надав йому особливий привілей. Гербом Зборова стала родова емблема Собєських — «Яніна»: на червоному тлі сталевий щит із золотою обвідкою. За часів Австро-Угорщини герб не зазнав жодних змін, про що свідчить печатка 1782 року. Проте на печатці, що на документі 1847 року, з легендою «GMINA MIASTA ZBOROVA» зображено прямокутну будівлю з чотирма симетричними вузькими вікнами і стрімкою вежею посередині, що стоїть на брукованій площі.

День святої Трійці, який в народі називають просто Трійця, відзначають на п'ятдесятий день після Великодня, він має ще одну назву — П'ятидесятниця.

Трійця — це день, який символізує сходження Духа Святого до учнів Ісуса Христа. Це відбулося в річницю єврейської П'ятидесятниці, тобто свята на честь прийняття Синайського законодавства. В цей день до апостолів, Божої Матері та іншим віруючим з'явився Святий Дух, освітивши своїм сяйвом душі кожного. Цей Дух прийшов на землю в образі вогняних язиків, показавши шлях апостолам для їхніх проповідей вчення Ісуса.

Після цього апостоли змогли говорити на тих мовах, які раніше не знали. Вони звернулися до людей, закликавши їх до покаяння в ім'я порятунку. Потім апостоли здійснили обряд хрещення.

Святкування Дня святої Трійці в наш час не втратило деяких своїх традицій. Обов'язково на Трійцю вчиняється святкова літургія, під час якої згадують про сходження Духа Святого.

Православні християни завжди прикрашають свої будинки зеленню, оскільки на Синайській горі, коли з'явився Святий Дух, все цвіло зеленню.

День хіміка представники цієї цікавої професії відзначають в останню неділю травня. Традиції цього свята передають вже декілька поколінь хіміків, які незмінно відзначають його з моменту присвоєння першому елементу періодичної системи Менделєєва номера 1. Цим елементом був водень. Дана епохальна подія здійсьнила величезний вплив на подальший розвиток багатьох наук, сфер діяльності людини, тому непряме відношення до цього дня має кожна людина.

Випускники хімічних факультетів сьогодні стають головним науковим потенціалом країни. Вони затребувані в багатьох сферах науки, промисловості, медицини, освіти і т.д. Кожен, хто користується косметикою, засобами побутової хімії, хто носить одяг або їздить на автомобілі, повинен дякувати за це саме людям, в честь яких було придумане це свято.

У сучасній науці хімію вивчають як чоловіки, так і жінки. Зокрема, саме завдяки жінкам стало можливим використання багатьох благ, які істотно полегшили побутове життя кожної родини. Тому їх обов'язково слід вітати з Днем хіміка.

Іменини сьогодні святкують Максим, Микита, Сидір, Леонтій.

Вибір читачів за тиждень

Відео