Олег Снітовський

У Тернополі показали, де і як готують майбутніх фахівців (фоторепортаж)

Перший обласний форум професійної освіти «Освіта. Професія. Кар’єра» відбувся у Тернополі.

- Професійно-технічна освіта – це дуже серйозна складова з точки зору майбутнього нашої держави, Адже, погодьтеся, нам потрібні висококваліфіковані фахівці робітничих професій, щоб успішно конкурувати на ринку праці, - сказала на форумі кореспонденту ТЕРЕНу начальник обласного управління освіти і науки Ольга Хома. – Нині в області діє 23 заклади професійної освіти, де навчається майже 10 тис учнів та слухачів. Торік дипломи кваліфікованих робітників отримали майже 3 500 випускників, з яких 85% працевлаштовані.

- Сьогодні ми вперше проводимо такий форум. Презентуємо ті заклади профтехосвіти, які маємо на своїх теренах. Мета і завдання форуму – привернути увагу до проблем профтехосвіти державних органів влади, місцевого самоврядування, бізнес-структур та громадянського суспільства. А ще - проінформувати молодь про можливості професійної освіти області, актуальні та перспективні професії, надати фахові консультації щодо питань здобуття професійної освіти. Серед завдань форуму – наведення комунікації між роботодавцями області та закладами професійної освіти, підняття іміджу і престижу якісної конкурентоздатної професійної освіти, - сказала керівник освітньої галузі області.

Торкаючись проблем у сфері профтехосвіти, Ольга Хома підкреслила, що одна із них - застаріла матеріально-технічна база.

- Але є тут певні позитивні зрушення. Так, з обласного бюджету виділяються кошти для поліпшення матеріальної бази, створення навчально-практичних центрів. Минулого року відкрили такий центр на базі Чортківського ВПУ, де готують монтажників санітарно-технічних систем та устаткування і навчально-практичний центр на базі Кременецького професійного ліцею, де навчаються майбутні швачки, кравці, закрійники. Окрім цього, на базі Тернопільського ВПУ №4 ім. М. Паращука запрацював навчально-практичний центр з вивчення нових будівельних технологій фірми «Снєжка-Україна».

- Цього року плануємо відкрити ще три таких центри. Один з них готуватиме зварників різних профілів. Для цього передбачено 2 млн 300 тис грн у держбюджеті і 400 тис грн в обласному бюджеті. Також такий центр почне діяти і в Бучачі. Там готуватимуть фахівців з вуличного освітлення. З держбюджету виділено 600 тис грн і 400 тис грн з обласного бюджету. Для розвитку профтехосвіти якраз на сьогоднішньому засіданні бюджетної комісії йтиметься про перерозподіл коштів для цієї освітньої сфери - 15 млн грн, - додала начальник обласного управління освіти і науки Ольга Хома.

Під час форуму діяли виставки-презентації закладів професійної (професійно-технічної) освіти, відбулася низка дискусійних панелей.

[gallery columns=«1» link=«file» size=«full» ids=«156951,156952,156953,156954,156955,156956,156957,156958,156959»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео