На Тернопільщині каратимуть навіть за самосіви маку й конопель

мак

Спецоперація «Мак-2018» розпочалася на Тернопільщині 25 травня. За словами начальника підрозділу протидії наркозлочинності в області Михайла Димиди, впродовж першого тижня працівники поліції проводили роз’яснювальні роботи з мешканцями краю та власниками підприємств щодо посівів маку й коноплі. Вони ще раз нагадали населенню про законодавчі заборони на таке городництво. 

Практичний етап спецоперації стартує 1 червня.  Мета спецоперації – виявлення та знищення незаконних посівів нарковмісних рослин маку і конопель, перекриття усталених каналів надходження наркотичних засобів від виробника до споживача та притягнення порушників до відповідальності, пише Досьє 102.

Пам’ятайте, що відповідно до частини 1 статті 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) ККУ незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин караються штрафом від 1700 до 8500 гривень або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Михайло Димида нагадує, що відповідно до статті 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконні посів та вирощування снотворного маку до 100 рослин чи до 10 рослин конопель грозять штрафом до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Оперативники застерігають, що керівники підприємств, на території яких з’являються самосіви снодійного маку та конопель, також відповідатимуть перед законом. Тож  їхнє завдання  – самостійно знищувати ці рослини.

Право вирощувати нарковмісні рослини мають лише юридичні особи, які для цього повинні отримати спеціальні дозволи. На території Тернопільської області такий дозвіл має лише одне підприємство, але воно не вирощує ні маку, ні конопель.

Правоохоронці просять жителів міста і області про будь-які факти нелегальних посівів снодійного маку чи конопель повідомляти до відповідних територіальних відділків поліції або на лінію «102».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео