Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: 8 переваг України перед Європою

fddef52de0198804563262615cc21b71

Тернополяни, які поки лише мріють переїхати на проживання в Європу, можуть заспокоїти себе перевагами України. У списку беззаперечні факти від відомого економіста IMF Group Ukraine Михайла Кухаря – низькі податки, свобода за кермом, хороший банківський сервіс, дешевий Інтернет із безкоштовним доступом до музики і кіно, дешева і смачна їжа.

Вісім переваг він пояснює на bbcccnn.co.

  1. Сприятливий бізнес-клімат.
  2. Низькі податки на доходи фізосіб-підприємців (6%). Німці і французи (приватні підприємці) «переводяться в готівку» в країнах Балтії під 22% і вмирають від щастя уникаючи 50-60% податків у себе на батьківщині.
  3. Свобода за кермом. Україна - дивовижна країна, де за 4 роки відсутності дорожньої поліції кількість аварій і смертність на дорогах зменшилася. Житель європейських столиць за кермом відчуває особливий рівень стресу, коли він обвішаний смарт-камерами контролю порушень. І коли за те, що тричі прискорився, щоб уникнути «підрізання» в потоці вище 50-70 км на годину, ризикуєш отримати штраф на свою тижневу зарплату.
  4. Населення тотального не платить податки зі своїх доходів. Більш того: в Україні діє презумпція невинності по податковим звинуваченнями (тобто податкова повинна довести, що ви незаконно заробили ці гроші), а у всій Європі презумпції винності з податкових злочинів (тобто ви зобов'язані пояснити, звідки у вас гроші на квартиру, на машину і на літній відпочинок. Інакше ви вважаєтесь винними.
  5. В Україні банківський сервіс - на рівні кращих американських і сінгапурських банків, тобто останніх досягнень в світі. Європейські банки навмисно «застигли» в своєму розвитку 8-10 років тому. У 95% європейських банків неможливо отримати наступні банківські послуги, які в Україні існують давно і увійшли в звичку. Мультивалютні рахунки, дві або три картки в різних валютах для управління рахунком, управління рахунком через телефон (не через колл-центр візи в Лондоні), обмін готівкової іноземної валюти, власні додатки для айфонів для управління рахунком.

А перерахування грошей просто за номером картки віза і імені власника - це просто вищий пілотаж, якого немає навіть в Америці. А мої знайомі банкіри в Парижі і в Ризі до сих пір не вірять, коли я їм розповідаю, що таке взагалі можливо. І це не тому, що європейці дурніші від нас. Але функції податкового контролю, покладені на банки, як гирі тягнуть їх вниз, сповільнюючи розвиток. Перерахування з картки на картку? - Ні! Податкова буде проти, так занадто складно стежити за грошима. Ні! - і сервіс не вводиться.

За європейськими картками ви не зможете розрахуватися на 70% сайтів в Інтернеті або купити біткоіни. В Україні немає таких проблем взагалі.

  1. За 100-мегабітний Інтернет, що стоїть у вас вдома і передається «Волею» за 5 дол в місяць, ви в ЄС від Балтії до Англії заплатили б від 50 євро до 100 фунтів на місяць.

У нас європейська якість мобільного зв'язку та Інтернету, а вартує це копійки, тому що сфера ІТ не переобтяжена регуляціями, бюрократією і ліцензуванням.

  1. У кожного жителя України, у якого є комп'ютер або айфон - він забитий під зав'язку музикою і кіно, cкачаними абсолютно безкоштовно! У сенсі, навіть без сплати 0,99 дол за трек через Apple store.

Вся країна вільно дивиться всі серіали Netflix. навіть не підозрюючи, що для їх європейських сусідів така розкіш вартує під 1000 євро в рік!

А за кожен скачаний піратським способом трек або фільм (якщо ви не здогадалися включити VPN) німецька поліція знайде вас по айпі і випише штраф в 600 євро.

  1. Ми сприймаємо це як належне, але ми, виявляється, страшно смачно і дешево їмо. При тому, в основному, натуральні продукти.

Я ставлю України на 4 місце серед 27 країн Європи після Франції, Італії та Іспанії за кількістю і якістю дорогих (вищого класу) і середнього класу ресторанів. І на 1 місце по співвідношенню ціна / якість. Ми самі не помітили, як прокинулися в країні, де не залишилося жодної заправки навіть (не те що кафе), де не стояли б такі ж дорогі кава-машини, як в кращих траєкторіях в центрі Мілана. У нас складно знайти погану кави навіть на Оболоні. У Берліні або в Ризі - складно знайти хорошу.

Якщо ви не харчуєтеся в ресторанах, а звикли купувати їжу на ринку - в Європі вас чекає ще більший шок.

У величезному Кауфленде в Берліні - на 3000 метрів торгових площ немає жодного куточка, де б продавалося живе м’ясо. Тільки готові варені і копчені ковбаси. Максимум - фарш. Свіжих фермерських курей, яловичину, телятину, свинину за ціною 4-8 євро за кг - ви не знайдете ніде в Європі!

На моїх очах з 2004 по 2008-й рік вмирав останній такий фермерський ринок в паризькому Сент-Жермен, де можна було купити свіжі яйця, сири, паштети, м’ясо і рибу у фермерів з Нормандії щоранку. Тепер там величезний флагманський Apple store.

Такої кількості свіжих фермерських продуктів в кроковій доступності від будинку, як в Києві з його численними ринками - ви не знайдете вже ні в одній з європейських столиць. Їх замінили величезні продуктові моли на околицях і зі стандартними пакетами ГМОшної полуниці, яку продають цілий рік.

Винятки є, від Салонік до Гельсінкі - але це, на жаль, виключення, що підтверджують правила.

Є багато речей, в яких Україна краща Європи, але 60% нашого населення не скоро навчаться в це вірити. Вони будуть плакати і плакати, ганьбити і ганьбити. І вони готові пройти крізь будь-які приниження аби жити в Європі...

Фото bbcccnn.co.

Вибір читачів за тиждень

Відео