Віра Олександрович

Тернопільщина: люди кричали «Ганьба!», погрожували депутатам і вимагали рішення вже сьогодні (фото, відео)

Основне

«Будете пити воду із озера, а сміття тримати в хаті!» – кричав один із гостей сесії обласної ради сьогодні, 5 червня. І це зовсім не додавало оптимізму щодо подальшого перебігу подій.

Про те, що також відбувалося у залі засідань, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Було 5 варіантів об’єднання громад на Тернопільщині

До зали засідань відразу зайшли чимало представників громади, адже депутати планували розглянути багато гострих питань, у тому числі – проект №988 щодо змін до Перспективного плану територій громад.

- У проекті порядку денного, який вам роздали, від питання №2 і аж до 75-го – це ті питання, які ми не встигли розглянути на попередніх засіданнях, - говорить голова обласної ради Віктор Овчарук. – За чай, що минув, на постійних комісіях ухвалили низку питань, а також надійшов цілий ряд пропозицій від депутатів. Усі вони розміщені у порядку денному від №76-го до 117-го.

[embed]https://youtu.be/i6tsJYMBGjg[/embed]

Втім, ефективно запрацювати найвищий орган самоврядування Тернопільщини так і не зміг. Уже під час голосування за порядок денний «почубилися» народний депутат-радикал Ігор Мосійчук і депутат-свободівець Богдан Бутковський (про це «Терен» писав ТУТ прим.).

[embed]https://youtu.be/OAxdswV42HA[/embed]

Після короткого виступу Богдан Бутковський сів до побратимів. Але далі – стало ще гірше. Тому і виникли труднощі із голосуванням за проект рішення «Про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад Тернопільської області». Доповідав із цього питання заступник голови обласної держадміністрації Олег Валов.

[embed]https://youtu.be/4qFhalV7y1U[/embed]

Окрім того, він повідомив, що в ОДА мають 5 варіантів об’єднання громад на Тернопільщині. Причому усі нюанси були пов’язані саме із різними точками зору щодо «переділу» Тернопільського району. Втрутився і голова обласної ради Віктор Овчарук.

[embed]https://youtu.be/xa4r-o8HKxE[/embed]

Причини протесту – зрозумілі: майже ніхто не хоче у Тернопільську громаду

Гучна словесна перепалка врешті переросла у відкрите протистояння і спроби застосувати фізичну силу. Запропонувати свій варіант змін вирішив заступник голови обласної ради Василь Деревляний.

[embed]https://youtu.be/YIkpJSIs55E[/embed]

І хоча люди у залі цю пропозицію сприйняли оваціями, жодне із голосувань не було результативним, у тому числі – варіанти, запропоновані Олегом Валовим. У цій патовій ситуації депутати пішли на перерву, аби спробувати домовитися.

[embed]https://youtu.be/d_4AM42_E7I[/embed]

Аби пришвидшити прийняття рішення, люди влаштовували овації, гупали ногами. Шум у залі був жахливий. Але це все-таки нічого не дало.

[embed]https://youtu.be/9WeUkyuTNts[/embed]

Причини протесту людей - зрозумілі. До сесійної зали завітали представники Білої та інших сіл, які бажають створити свою громаду. Зокрема, до її складу хочуть увійти, окрім Білої, такі села: Чистилів, Плотича, Горішній Івачів, Долішній Івачів, Великий Глибочок та Ігровиця. Люди переконували, що вже є економічний аналіз і їхня громада – цілком самодостатня і спроможна.

[embed]https://youtu.be/1f9ilsaH2pI[/embed]

Однак варто врахувати інший нюанс: два населених пункти, розташовані за Білою – Малашівці і Кобзарівка, уже давно заявили, що прагнуть приєднатися до Тернопільської громади. Тож, якби обласні депутати підтримали нині створення Білецької ОТГ, то це би остаточно поставило хрест на збільшенні території Тернопільської громади. Адже приєднувати до ОТГ села, що не мають спільної межі, закон не дозволяє. І навпаки, якби депутати проголосували за їхнє приєднання Малашівців і Кобзарівки до Тернопільської ОТГ, то села, які прагнуть мати свою громаду – тобто Білецьку ОТГ, автоматично мусили б  увійти до Тернопільської, а вони – категорично проти.

Звісно, свободівці в обласній раді підтримували позицію міської ради, адже більшість у ній мають колеги по їхній партії. Тут – усе зрозуміло. Питання виникло лише щодо позиції фракції БПП, тобто пропрезидентської сили. Адже вони також майже у повному складі ігнорували голосування за усі варіанти розподілу сіл між громадами.

Вмовляти людей почнуть уже завтра – в ОДА

Народний депутат Ігор Мосійчук врешті запропонував не загострювати конфлікт, відкласти розгляд питання до п’ятниці. А до цього часу «разом згладити гострі кути».

[embed]https://youtu.be/PDon2I9YbPI[/embed]

- Сьогодні! Сьогодні! – гукали люди. – Ми вже і так з вами втратили цілий день!

Як виявилося, не згодні із такою пропозицією були і серед депутатів. Про це повідомив перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний.

[embed]https://youtu.be/UAcndHQBVuI[/embed]

Однак рішення із гострого питання депутати так і не прийняли. Пауза у їхній роботі таки триватиме до п’ятниці, 8 червня. Хоча проект рішення №988 підтримали «за основу», питання про склад Тернопільської і Білецької громад залишилося відкритим.

До речі, вже завтра, 6 червня, в обласній держадміністрації відбудеться презентація Перспективного плану області для  громадськості і активістів (для фахівців і ЗМІ це провели раніше – читайте ТУТ). Гостей запросили на 10.00 у кабінет №825, що за адресою: вул. Грушевського, 8. Отже, перемовини і вмовляння триватимуть…

Протест
Протест

План
План

Мосійчук
Мосійчук

Люди з Білої
Люди з Білої

Зала2
Зала2

5 варіантів від ОДА
5 варіантів від ОДА

Бутковський
Бутковський

Валов
Валов

Зала
Зала

Деревляний_Болєщук
Деревляний_Болєщук

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео