Оксана Бучко

Тернопільських молодих педагогів чекає солодка перспектива

34434891_897938613726353_7906508443693875200_n

Посадовий оклад для тернопільських педагогів повинен зрости на 30%. Проте, реалізовуватись така солодка для освітян перспектива буде поетапно з 1 січня 2018 року до 2023 року. Які зміни в оплаті праці та соціальних гарантіях чекають педагогів розповіли фахівці системи безоплатної правової допомоги Тернопільщини.

У відповідності до частини 2 статті 61 Закону України «Про освіту» посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. Посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується не менше ніж на 10%. Тобто для фахівця вищої категорії посадовий оклад має бути на 30% вищим.

Станом на травень 2018 року мінімальна заробітна плата складає 3723 грн. і у разі вступу в дію закону в повному обсязі посадовий оклад молодого вчителя становив би не менше 11169 грн. Але через нестачу коштів Державного бюджету рівень оплати праці вчителям підніматимуть поетапно. Але і у цьому разі вчителю-початківцю призначать посадовий оклад у розмірі не меншому чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що станом на сьогодні складає 7048 грн.

Крім того, пропрацювавши понад 3 роки вчитель буде отримувати щомісячну надбавку за вислугу років у розмірі - 10% посадового окладу, понад 10 років - 20% посадового окладу та понад 20 років - 30% посадового окладу.

Також, з 1 січня 2019 року набуде чинності частина 5 статті 61 ЗУ «Про освіту», що передбачає  доплату у розмірі 20 % вчителям, які пройшли добровільну сертифікацію.

Може бути корисною для молодих педагогів норма закону про те,  що тепер педагогічний працівник має право раз на 10 років взяти творчу відпустку строком до одного року, під час якої йому зараховується стаж роботи.

Молоді педагоги мають право на забезпечення житлом у першочерговому порядку, пільгові кредити для індивідуального і кооперативного будівництва, забезпечення службовим житлом з усіма комунальними зручностями та подовжену оплачувану відпустку.

Також, педагогічні працівники, що будуть працювати у сільській місцевості і селищах міського типу та проживають у них, будуть безоплатно забезпечені за рахунок держави житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм. Але за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному КМУ.

Крім того, за певних умов молоді педагоги отримають право на безоплатне одержання у власність земельної ділянки.

Згідно з  постановою КМ України від 26.09.2006 № 1361 випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю та уклали на строк не менш як три роки договір про роботу у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах надається одноразова адресна грошова допомога в п’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року. Станом на травень 2018 року сума допомоги складе 8810 грн. Право на отримання такої допомоги мають випускники, які навчалися на денній формі навчання за рахунок коштів Державного бюджету. Претенденти на отримання зазначеної допомоги повинні подати до 10 жовтня заяву про надання грошової допомоги, копію трудової книжки (за наявності) та копію договору про роботу на посаді педагогічного працівника.

До слова, отримати правову допомогу можна у трьох місцевих центрах та бюро правової допомоги, що діють у кожному районному центрі нашої області: Кременецький місцевий центр - вул. Шевченка, 59А, м. Кременець, Тернопільський місцевий центр - вул. Шпитальна, 7, м. Тернопіль, Чортківський місцевий центр -   вул. Степана Бандери, 20, м. Чортків.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Вибір читачів за тиждень

Відео