Орест Сарматський

Як побожний граф на Тернопільщині майже 250 років тому віддав костел православній громаді  (фото)

Заставка85 (Copy)

Церква Святої Трійці у селі Городниця Гусятинського району колись була костелом.

Цю історію кореспонденту ТЕРЕНу розповів настоятель храму Святої Трійці у Городниці ієрей Василь Стефанець.

Так ось, за його словами, церква Святої Трійці стала власністю української громади у ті далекі й тривожні часи, коли вороги часто нападали на нашу землю, плюндруючи святині й поневолюючи тутешніх жителів.

Одного разу місцевий поміщик, власник земель, на яких знаходилося село Городниця, польський граф з роду Забельських, переховуючись від ворогів, заховався під престолом у місцевому костелі. Сидячи, він молився за свій порятунок і обіцяв, що коли Господь його врятує, то він цю культову споруду подарує місцевій православній громаді. Вороги не знайшли його, Господь чудом врятував його. Граф виконав свою обіцянку і передав українцям костел. Сталося це у 1772 році.

З тих пір церква Святої Трійці належить православній громаді с. Городниця. Вдячні жителі села разом із нащадком графа Забельського поховали жертводавця у подарованій ним церкві, де він спочиває і до сьогодні. Про цю подію свідчить меморіальна дошка, яку встановили у 1847 році.

DSC07137 (Copy)
DSC07137 (Copy)

Багато священиків служило у цьому храмі й кожен зі своєю громадою намагався утримувати церкву у належному стані. Незважаючи на скруту, кожен парафіянин хотів внести свою лепту у розбудову святині. Наприклад, багатодітний батько Михайло Цимбала продав частину поля і купив світильник. Цей шедевр ручної роботи ось уже понад 100 років освітлює храм.

У 90-х роках  минулого століття, керівник місцевого колгоспу Володимир Петрів разом із громадою взявся за капітальний ремонт церкви, який успішно закінчили. Проект реконструкції храму безкоштовно виготовив Ярослав Кондришин, який керував будівельними роботами. Нині облагороджений храм – справжня сакральна окраса Городниці.

DSC07117 (Copy)
DSC07117 (Copy)

DSC07116 (Copy)
DSC07116 (Copy)

DSC07115 (Copy)
DSC07115 (Copy)

DSC07108 (Copy)
DSC07108 (Copy)

DSC07099 (Copy)
DSC07099 (Copy)

DSC07094 (Copy)
DSC07094 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео