Як тернополянам правильно обрати сонцезахисний крем?

1_1024x683

Спека знову повертається на Тернопільщину, а це означає, що сонце буде припікати із новою силою. Багато із тернополян знають – воно погано впливає на шкіру. Тому дехто використовує спеціальні креми, аби захистися, а хтось намагається уникати сонця. 

- Я користуюсь сонцезахисним кремом для обличчя кожного дня, адже вважаю, що сонце має шкідливий вплив на шкіру. Купую крем у свого косметолога, яка підбирає його під мій тип шкіри, - каже тернополянка Анастасія Мархоцька.

- Сонцезахисним кремом користуюся, тому що у мене чутлива шкіра. Весною-літом на обличчі з’являються пігментні плями, веснянки починають сильно проявлятися. Тому, щоб захистити шкіру, користуюся кремом, який порадила мені моя косметолог, - розповідає тернополянка  Галина Закидальська.

Багато з «власників» сонцезахисних кремів радяться із спеціалістами, але це роблять не всі, або ж при виборі крему не дивляться на склад виробу.

Про те, як правильно обирати сонцезахисний крем та на що звертати увагу в першу чергу, пишуть на сайті Тернопільського обласного центру.

SPF

Sun Protection Factor («фактор захисту від сонця») - головний показник сонцезахисних кремів. Вказує на час безпечного перебування на прямих сонячних променях. Якщо без захисту шкіри ви зможете перебувати на сонці 15 хвилин, то із нанесенням крему із SPF-10 – час перебування збільшиться у 10 разів (тобто 150 хвилин). Якщо крем має позначку SPF-30 – до 450 хвилин.

Фототип шкіри

Його потрібно знати, аби правильно визначити скільки часу саме вам можна перебувати на сонці. Таких типів є чотири:

1-й фототип: шкіра біла, волосся світле чи руде, очі блакитні або зелені; веснянки. Така шкіра швидко згоряє і час перебування на сонці не більше 5-8 хвилин.

2-й фототип: шкіра світла, волосся русяве, очі блакитні чи зелені; шкіра швидко обгоряє і погано загоряє. Дозволений час на сонці – 10-20 хвилин.

3-й фототип: злегка смаглява шкіра, русяве чи каштанове волосся; колір очей темно-зелений або карий. Безпечний час на сонці – 30 хвилин.

4-й фототип: смаглява шкіра, волосся чорне або каштанове; очі темно-карі. Така шкіра добре загоряє, а засмага тримається довго. Допустимий час на сонці – 40 хвилин.

Термін придатності

Важливо те, що у сонцезахисних кремів найкоротший термін придатності. Після відкриття упаковки – приблизно 6 місяців. Перед кожною відпусткою потрібно купувати новий крем, тому що багато із його компонентів при контакті із киснем окислюються і засіб не працюватиме.

Вологостійкість

Найкращі сонцезахисні креми – вологостійкі. Пам'ятайте, навіть якщо ви не купаєтеся, в організму є здатність до потовиділення, а будь-яка волога змиває крем.

Оновлюйте крем через кожні дві години

Через дві години після нанесення будь-який сонцезахисний крем потрібно стирати зі шкіри і наносити знову. Тому що фізичні фільтри не дають шкірі дихати, хімічні – стають небезпечними.

Губи

Найшвидше на сонці обгоряють губи. Для того, аби захистити їх, використовуйте спеціальні бальзами та помади з SPF не меншим за 15.

Текстура

Крем – поширений і дешевий варіант захисту, який найважче нанести на шкіру. Креми із високим ступенем захисту в'язкі і густі. Молочко – хороший варіант для жирної шкіри. Масла підійдуть для сухої шкіри.

Найпростіше наносяться і незамінні для важкодоступних місць – спреї. Для чоловіків із розвиненим волосяним покривом на тілі рекомендують гелі. Але їх необхідно своєчасно оновлювати.

Запам'ятайте!

Навіть якщо ви використовуєте сонцезахисний крем із максимальним захистом - SPF-50, не варто знаходитися під прямими сонячними променями понад двох годин. Це може бути небезпечно для вашого здоров'я через загрозу перегрівання і теплового удару.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео