Орест Сарматський

Українці їдять лише половину від норми молочних продуктів, м’яса і риби (Агро-новини)

06 (Copy)

Українці споживають лише 45–60% від необхідної норми молочних, м’ясних і рибних продуктів. Про це заявив в інтерв’ю виданню «Акценти» віце-президент Національної академії аграрних наук Михайло Гладій, повідомляє АgroРolit.com.

0601 (Copy)
0601 (Copy)

Нагадаємо, що зростання вартості продуктів продовжиться і наступного року.

За його словами, структура і якість харчування українців погіршується через тривалу кризу у тваринництві. Відтак 75% усього обсягу молока виробляють господарства населення, які об’єктивно не в змозі забезпечувати високу технологічність виробництва. Якість продукції значно нижча за європейські стандарти. Схожа ситуація у вівчарстві, де населення утримує 74% поголів’я. Баранини на душу населення виробляється лише 30% від норми МОЗ.

Через відсутність інфраструктури переробних підприємств ринок не отримує необхідних партій для реалізації. Збитковість галузі сягає 73%. Виробництво свинини збиткове через застарілі технології та розповсюдження інфекційних захворювань. Дефіцит м’яса становить близько 640 тисяч тонн", — сказав Михайло Гладій.

Також, за його словами, держава втрачає рибальство, кролівництво, бджільництво та звірівництво. Ці галузі збереглися переважно в особистих селянських господарствах. Дещо кращі справи у птахівництві, проте галузь залишається вразливою та імпортозалежною.

Одним із чинників поглиблення кризи у тваринництві, на думку науковця, є стрімке зменшення площі кормових культур. Наразі вони займають 7% сільськогосподарських угідь. На початку 1990-х цифра сягала 40%.

Отже, катастрофічне зменшення поголів’я великої рогатої худоби — майже в 7 разів за останні десятиліття — цілком закономірний результат, — додав віце-президент НААН.

Змінити ситуацію покликана Стратегія розвитку тваринництва на період до 2030 року, вважає він. Документ, розроблений за участі науковців академії, перебуває на розгляді Мінагрополітики.

В Україні створять портал, на якому розмістять всю інформацію про загальнонаціональну оцінку землі

0602 (Copy)
0602 (Copy)

У Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастрі) розробляється геопортал, в який буде зведено всю інформацію щодо загальнонаціональної нормативної грошової оцінки (НГО) земель сільгосппризначення. Про це йшлося на засіданні робочої групи з опрацювання питань, пов'язаних з організацією та проведенням загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, повідомляє прес-служба Держгеокадастру.

Нагадаємо, що у липні почне діяти новий порядок грошової оцінки земель.

- Члени робочої групи розглянули питання створення геопорталу, який міститиме інформацію щодо загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, його зміст і набір функцій та сервісів, які можуть бути запропоновані користувачам. Передбачається, що на геопорталі буде зведено усю інформацію, отриману в результаті проведення робіт, достатню для розрахунку НГО окремої земельної ділянки, а також узагальнені дані про оцінку в розрізі регіонів, природно-сільськогосподарських районів та сільськогосподарських угідь", – йдеться у повідомленні.

Вибір читачів за тиждень

Відео