У тернопільській книгарні була «Кава по-дорослому» (фото)

1.2_1024x567

Презентація нової книги про підлітків і для підлітків Ірини Мацко «Кава по-дорослому» відбулася 5 червня у «Книгарні «Є»», що у Тернополі.  На заході були присутні гості та авторка новели – письменниця, керівник креативної студії «Іриска» Ірина Мацко. Модератом був Юрій Матевощук.

«Кава по-дорослому» розповідає історію підлітка Каті, на прізвисько «Мотлох». Новела – це історія дорослішання, пояснила авторка.

- Почала писати новелу, бо маю двоє дітей, які дорослішають і я намагаюся їх зрозуміти, перейнятися, подивитися на світ їхніми очима. Для того, щоб бути ближчою до них, правильно реагувати на те, що у них відбувається, мати щось спільне з ними. Щоб не бути у стосунках дитина-дорослий, а бути другом для них. Це все мене дуже хвилює і я про це думаю, цим живу, - каже авторка.

Спочатку назва новели мала бути іншою, за прізвиськом головної героїні – «Мотлох». Проте, каже Ірина, видавець переконав її, що розпочинати книжку не потрібно із сміття, так виникла назва «Кава по-дорослому».

1.5_1024x768
1.5_1024x768

- Мотлох – це щось таке несформоване, ще збірне, де всього багато накидано. Це те, що немає своєї чіткої позиції: є щось добре і погане. У моєї героїні так само – все разом. Як у її рюкзаку та кімнаті накидано багато всього, так само безлад і в голові. Тому у неї таке прізвисько – Мотлох, - розповідає Ірина Мацко.

Нова назва історії пішла з того, що кава – напій який п’ють усі дорослі, а дітям кажуть: «Не можна». Але підліткам дуже хочеться спробувати цей напій, щоб відчути, що таке бути дорослим. Бо їм здається, що кава – атрибут дорослої людини.

- Чому доросле життя таке цікаве для підлітків? Тому що, там все можна, так думають діти. Мене й хвилювало питання, як вони можуть відчути, що вони вже дорослі. Вдома їм починають говорити: «Ти вже дорослий!» і мав би робити те, і те. Але в той самий час є контроль, своя думка батьків, які керують дитиною, - каже Ірина.

1.3_1024x768
1.3_1024x768

За словами Ірини Мацко, у книзі підняті різні теми, через які показано, як підлітки пробують бути дорослими. У «Каві по-дорослому» є наркотики, відносини з примусу, булінг і навіть тема анорексії.

- Булінг є власне до головної героїні Каті та її двох подруг. Але мене сюжетна лінія так повела, що ті хто цькує, хочуть самоствердитися за рахунок інших дітей... Відповідно – це і їх проблеми. І одна з дівчат, яка на початку цькувала головну героїню, розповість свою історію і Катя їй допоможе, - каже Ірина.

Письменниця наголошує на тому, що на даний момент вона на боці підлітків, яким кажуть, що вони нічого не читають і не хочуть. Проте, це не так, адже, часто між батьками та їхніми дітьми конфлікти виникають на основі того, що батьки чи то забули, чи не хочуть згадувати, що недавно теж були дітьми.

- Чомусь, коли ми переходимо от цей період дорослішання, то стаємо іншими. Ніби нам очі закривають, і ми  забуваємо якими ми були, коли думали, що наші батьки нас не розуміють, якось не так себе ведуть. Ми думаємо що знаємо все і ми робимо все правильно, - розповідає авторка.

Головна героїня новели Катя робить багато помилок, пробує свої кроки і не слухає батьків, бо не бачить у них прикладу щасливої сім’ї.

- У новелі я показують і батьків такими, що помиляються. Я хочу показати їх такими, якими ми є. Кожен зі своїми проблемами, з чимось неправильним. Це мають розуміти й діти, що батьки можуть помилитися. Але варто  зізнатися у цьому перед ними, сказати чесно, що не так. Потрібно брати відповідальність за своє життя і бути чесними, бо вони бачать усі проблеми і тоді, звертаються за допомогою деінде, - каже Ірина Мацко.

1.1_1024x768
1.1_1024x768

У «Каві по-дорослому» і кохання є. Головна героїня шукає його, прагне і знаходить. Хоча, й не знає як правильно відрізнити його. Спочатку, вона помиляється, але потім розуміє це.

- Я пишу, як відчуваю. І вважаю, що завершення завжди має бути щасливим. Тому і кінець історії Каті із «Кави по-дорослому» теж буде щасливим, - каже авторка.

Першим читачем «Кави по-дорослому» стала дочка Ірини Мацко. Та каже, що поки не планує писати роман. Оскільки, починала писати із короткої прози, яка їй ближча. Тому, зараз, пише повісті, бо не може настільки зжитися із героями, щоб «ходити» з ними цілий рік і більше. На даний момент, письменниця працює над новою історією, де герої трішки молодші (близько 10-11 років).

1.7_1024x768
1.7_1024x768

1.6_1024x768
1.6_1024x768

1.4_1024x768
1.4_1024x768

Довідка: Булінг (цькування) - прояв агресії з подальшим залякуванням особистості і появою можливості її повного підпорядкування собі і своїм інтересам. Така поведінка дає можливість людині самоствердитися за рахунок когось, заслужити собі загальний авторитет. Насправді задирака приховує свою неспроможність і слабкість.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео