Чи вдасться Тернопільщині врятуватися від небезпечного захворювання?

сироватка_1024x683

Жителі Тернопільщини не рідко вживають у їжу домашню консервацію – м'ясо, рибу. Та не часто кожен задумується над тим, що у таких продуктах може ховатися небезпечний ботулотоксин, який і провокує важку хворобу – ботулізм.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

МОЗ звернуся до міжнародної спільноти за наданням протиботулістичних сироваток у якості благодійної допомоги, пише на сайті.

Направила такий лист до міжнародних організацій в. о. Міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун. Таке рішення було прийняте у зв'язку з очікуванням сезонного спалаху даного захворювання.

Нагадаємо, що до 2018 року закупівля сироваток здійснювалася за кошти обласного або місцевого бюджетів. Та через відсутність реєстрації з 2014 року в Україні сироватка - відсутня. У разі необхідності, єдиним шляхом забезпечити українців специфічними сироватками, до цього часу, були гуманітарні вантажі. Наприкінці жовтня минулого року на прохання МОЗ Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні доставив 150 доз протиботулістичного імуноглобуліну, який розподілено між регіонами.

Вперше цього року Україна на національному рівні закупить сироватки, серед яких буде й сироватка проти ботулізму.

До слова, від початку року в Україні було зафіксовано 39 випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких отруїлося 45 людей, 4 – померло.

Нагадаємо, що журналісти Терену уже повідомляли про те, що, на Тернопільщині виявили смертельну недугу.

Довідка МОЗ: Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулізм може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму в більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше - овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео