Земельний скандал на Тернопільщині: жителі Малого Ходачкова vs сільський голова (документи)

34881866_974549492713512_6800692345093226496_n_1024x572

Як уже повідомляв «Терен», на Тернопільщині розгорівся земельний скандал, у Малому Ходачкові, що під Тернополем. Місцеві жителі запевняють, що сільський голова незаконно роздає землі.

За словами жителів Ходачкова, їхній сільський голова Володимир Береза уже роздав 120 гектарів землі. Сам посадовець цю інформацію спростовує та каже, що частина тих земель була роздана ще до того, як він став сільським головою.

Також люди обуренні, адже вони влаштували вчора, 10 червня, мирну акцію протесту та хотіли поспілкуватися із сільським головою та землевпорядником, але ті не прийшли.

мітинг
мітинг

25 березня у селі Малий Ходачків пройшли збори, на яких місцеві жителі хотіли почути від сільського голови Володимира Берези пояснення стосовно розданих земель. Проте посадовець лише прозвітував про роботу за 2,5 роки, але так і не зміг дати відповіді на запитання. Тож жителі села обурилися та написали заяву в обласну прокуратуру, звідти справу направили в районний відділ. А ті, у свою чергу, передали звернення у Тернопільський районний відділок поліції, де на сільського голову відкрили кримінальну справу. Це було у середині квітня, проте до сьогодні жителі Ходачкова не знали нічого про хід слідства. Тож, аби отримати відповіді на запитання вони завітали до відділку поліції та поспілкувалися із керівниками місцевих правоохоронних органів.

заява
заява

У поліції пообіцяли, що розслідування просуватиметься швидше, а ще домовилися зустрічатися із жителями Малого Ходачкова кожного понеділка та розповідати їм про хід справи.

Під час зустрічі з журналістом «Терену» жителі Ходачкова розповіли чимало цікавих фактів стосовно порушень закону сільським головою.

– Дійшло до того, що хочуть відрізати від школи третю частину, площею близько 30 сотих, і передати начебто на цілі громади. Цілі громади лише гарно звучить, але насправді вони хочуть цих 30 сотих віддати комусь зі своїх. Але це ж не можна від дітей забирати третю частину школи, – розповідає житель с. Малий Ходачків Степан Недошитко.

Також «Терену»  вдалося зв’язатися із сільським головою Володимиром Березою та отримати коментарі стосовно ситуації.

– Піднімалося питання про приватизацію земельної ділянки, яка належить до присадибної території, і була в мене розмова з начальником районного відділення освіти, обговорювалося питання про те, що ця ділянка не обробляється, і вона трошки в такому захаращеному стані. Тож було обговорено та вирішено, що цю ділянку потрібно в повному обсязі залишити за громадою села. Проте ми зараз не можемо нічого зробити, тому що немає технічної документації на саме приміщення. Як тільки документацію зроблять, то територія буде передана  громаді, це рішення мають прийняти на сесії сільради, – пояснює Володимир Береза.

Місцеві жителі розповідають, що у селі є сім’ї наближені до сільського голови, які отримали сукупно по 3-4 гектари землі, у той час, як учасникам АТО із Ходачкова дають землі в інших районах, так один із захисників отримав земельну ділянку аж у Гусятинському районі, бо, в сільраді кажуть, що у їхньому населеному пункті землі вже не залишилося. Проте сільський голова зазначає, що учасник АТО до сільської ради Ходачкова із заявою не звертався, і сам захотів отримати землі на Гусятинщині, бо вони там були, начебто, «кращі».

прокуратура 1
прокуратура 1

прокуратура 2
прокуратура 2

– Коли я прийшов у 2016 році, жоден атовець, крім сина тодішньої голови, не написав жодної заяви на отримання землі, – каже Володимир Береза. 

Також претензії у жителів Малого Ходачкова виникли і через те, що приміщення пошти хочуть передати для облаштування аптеки.

– Є приміщення пошти, яке вже в користуванні установи понад 40 років. Сільський голова спершу підняв орендну плату (яка до того становила 1 гривню) на 5%, а потім вирішив передати більшу частину приміщення для розміщення у ньому аптеки, у той чай виділити  відділенню пошти площу 15 кв. м у будівлі сільради. Причому, зроблено це просто під час сесії сільської ради, без жодного конкурсу, що є порушення закону, – розповідає місцева жителька Дарія Недошитко.

Ось що відповідає на це Володимир Береза.

– Зрозуміло, що сьогоднішніх дотацій не вистачає та потрібно вишукувати надходження на громаду. Тому було питання піднято на сесії сільської ради про пошту. Нині приміщення пошти має понад 40 кв. в. і вони відповідно взимку не мають чим опалювати, і за світло теж дорого доводиться платити. Тож ми з депутатами запропонували керівництву пошти варіант, щоб вони перейшли у приміщення сільради квадратурою понад 15 кв. м. Знову ж таки по селі розповсюджували інформацію, що пошту закривають. Але моя позиція така, що повинна бути і пошта, і аптека. А рішення про підняття орендної плати ми відкликали, тож установа так і платитиме по 1 грн за оренду , – зазначає голова сільради.

аптека
аптека

Один із жителів Ходачкова розповів, що його знайомий, який також є депутатом сільради, під час прийняття ряду рішень стосовно передачі земель, був закордоном, проте його підпис під рішенням стоїть.  Як виявилося, це не поодинокий випадок.

– Мій син входить до земельної комісії, він ні разу не став жодного підпису під рішеннями про передачу земель, мій син Олександр Пиндус не пропустив жодної сесії, проте не чув жодного разу про земельні рішення, – розповідає мати депутата Олександра Пиндус.

Проте сам сільський голова цю інформацію спростовує та каже, що, начебто, жоден депутат сільради не перебував закордоном у цей період.

– Лише один був у зоні АТО, але він вже давно повернувся, – каже Володимир Береза.

Окрім того, місцеві жителі скаржаться, що у людей позабирали городи та відали цю територію площею 1,5 гектари одній людині. Проте і тут Володимир Береза знайшов пояснення. Він зазначив, що більшість із людей, які обробляли землі, не мали на них жодних документів. Тож коли прийшов час віддавати їх, то обурилися.

поля
поля

На чий стороні правда та чи порушує закон сільський голова вирішуватиме поліція.

Документи надані мешканцями Малого Ходачкова

Вибір читачів за тиждень

Відео